Belföld koronavírus

Tanítás nélküli munkanapok jöhetnek az őszi érettségi időszakban

Azt mondani, hogy egyáltalán nincs félelem, biztos nem lehet – mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában az iskolákban jelenleg tapasztalható hangulattal kapcsolatban. Az elnök közölte: „a járványügyi intézkedések mára a mindennapok részévé váltak”.

Az iskolai fertőtlenítőszerekkel kapcsolatban elmondta: a tankerületek már korábban szereztek be fertőtlenítőszereket saját maguk is, hiszen tavasszal és nyáron is folyamatosan takarították az épületeket. Szerinte tanévkezdéskor mindenkinek volt, illetve még van is, némi tartaléka.

A tankerületek figyelmét felhívtuk arra, hogy jelezzék, ha mégis hiány lenne, de az az igazság, hogy hozzánk egyetlen ilyen jellegű panasz sem futott be ez idáig

– fogalmazott Hajnal.

Az elnök arról is beszélt, hogy naponta nézi a Klebelsberg Központ pedagógus- és alkalmazotti állományát, és a legfrissebb adataink szerint idén 12 ezerrel több az alkalmazott, mint tavaly ilyenkor. A teljes dolgozói állomány 108 ezerről 120 ezer főre emelkedett egy év alatt, bár közülük vélhetően sokan vannak takarító munkatársak is.

Hajnal szerint emelkedett egyébként a pedagógusok száma is: tavaly szeptember közepén 82 042 aktív pedagógus dolgozott az intézményekben, most pedig 84 483 fő szerepel az adatbázisban.

Mint mondta: tapasztalataik szerint az emberek többsége a hagyományos oktatást szeretné ebben a tanévben is.

Egyre több helyen jut be az iskolába a fertőzés. Van, ahol az egész intézményt átállították digitális munkarendre, másutt csak egy tagozatot vagy egy-két osztályt. Több olyan intézmény is van, ahol már visszavonták a rendkívüli szünetet vagy a digitális munkarendet, és visszatértek a diákok az iskolapadba. Nem mi döntjük el, hogy hány osztály kerül karanténba, ez minden esetben a kontaktkutatástól függ

– szögezte le, hozzátéve, hogy ha több pedagógus érintett, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az egész intézményre kiterjedő intézkedést hoznak a járványügyi hatóságok.

Az iskolaőrség felállításával kapcsolatban jelezte, hogy van néhány intézmény, ahová még keresik a megfelelő szakembert, és jelenleg is zajlanak a képzések.

Az őszi érettségivel kapcsolatban Hajnal közölte, hogy úgy készülnek, hogy a nagy vizsgázói létszámú iskolákban tanítás nélküli munkanapok is lehetnek az érettségi időszakában annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot az épületekben, és tartható legyen a védőtávolság.

Egyelőre nincs szó arról, hogy ne tartanák meg a szóbeliket, a tervek szerint normál menetrend szerint fognak zajlani a vizsgák.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik