Belföld

Azért zárják be a szórakozóhelyeket este 11-kor, hogy a csoportosulásokat akadályozzák

A friss adatok szerint 633 új fertőzöttet regisztráltak, 8 beteg elhunyt. A legfiatalabb elhunyt 51 éves, a legidősebb 94 éves. Mindegyiküknek volt alapbetegsége, jellemzően szívérrendszeri betegség, illetve cukorbetegség – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Ezzel 694 főre nőtt az elhunytak száma a vírus miatt.

14 246 aktív pozitív személyt tartanak nyilván. 632 ezernél több PCR-tesztet végeztek eddig.

Az összes pozitív személy közül a 20-29 évesek csoportja van a legnagyobb arányban.

A maszkot hordani kell – húzta alá Müller.

A szórakozóhelyeket miért zárják be este 11-kor? Ezzel a csoportosulásokat akarják megakadályozni – fogalmazott a tiszti főorvos.

Új eljárásrend: számos rendelkezés már ismert. Minden tudás összpontosul benne, amelyet a járvány alatt megtapasztaltunk, nyertünk. Finomhangolás történt az eljárásrendben. Továbbra is a háziorvos kérheti a laboratóriumi vizsgálatot annak, akit gyanúsnak vél. Az egyetlen lényeges változás, hogy 14-ről 10 napra csökkent a házi karantén ideje.

Továbbra is a közösségi terjedés megakadályozása a cél.

Mi változott a PCR-tesztnél az új eljárásrend szerint – kérdezték Müllertől. Elmondása szerint semmi. Minden esetben, amikor a háziorvos gyanúsnak véli a hozzá fordulót, hogy elkaphatta a koronavírust, akkor nemcsak hogy elrendelheti a laboratóriumi, PCR-tesztet, hanem a tiszti főorvos szerint kérik is a háziorvostól, hogy kérje a tesztet.

Ha áttérnek egy osztályban otthoni tanulásra, akkor a szülőknek, testvéreknek is otthon kell maradniuk? A szoros kontaktszemélyeknek kell csak otthon maradniuk, tehát a koronavírusos diák osztálytársainak kell otthon maradniuk. De az osztálytárs kontaktjai, tehát a vele egy háztartásban élő családtagok már nem minősülnek szoros kontaktnak. Élhetik a saját életüket, nem kell otthon maradniuk – mondta Müller.

Több száz fős iskolába hogyan fog történni a lázmérés? A helyhez kell szabni. Ahány intézmény, annyi lehetőség. Több bejáraton engedjék be a gyerekeket, hogy ne torlódjanak fel. Több hőmérőt használjanak. És a személyzet számát kell többszörözni, hogy flottul menjen az egész – ezek a jótanácsai az országos tiszti főorvosnak az október 1-jén bevezetendő kötelező iskolai lázmérésről.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik