Belföld

Családfa segítségével jutottak el a fővárosi sorozatbetörők egyik áldozatához

Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztályának zseblopási és betörési nyomozói és a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály közös akció során ütöttek rajta egy betörőpároson szeptember 15-én délelőtt Óbudán, mert információik voltak arra vonatkozóan, hogy F. István és társa egy órával korábban feltehetően álkulcs használatával betörtek egy Zápor utcai lakásba. A rendőrök a két férfinél zárnyitáshoz használható eszközöket találtak. A lakásból ellopott közel 900 ezer forint értékű ékszer, karóra, laptop és pénz is elkerült.

A rendőrök a két férfit a zuglói kapitányságra állították elő, mert a kerületi nyomozók egy augusztusi betörés során lefoglalt kamerafelvételek alapján szintén F. Istvánt és A. Lászlót azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjeként. A gyanú szerint a páros augusztus 12-én hasonló módszerrel törtek be egy Bagolyvár utcai lakásba is, ahonnan pénzt loptak el.

A nyomozók a két férfi lakásán tartott kutatás során bűncselekmény elkövetéséhez használható eszközöket foglaltak le. Érdekesség, hogy A. László kőbányai otthonában találtak az egyenruhások egy óbudai férfi nevére kiállított iratot és családfa-dokumentumokat. A papírok tulajdonosát a rendőrök felkeresték és kiderült, hogy augusztusban törtek be hozzá, azonban erről nem értesítette a rendőrséget.

A férfi meghallgatása során elmondta a nyomozóknak, hogy lakásába augusztus első hetében mentek be ismeretlenek, és onnan pénzt, ékszereket, az iratait és családjához köthető dokumentumokat vittek el. Elmondása szerint azért nem tett feljelentést, mert lakásának ajtaján nem talált erőszakos behatolásra utaló nyomot, és nem tudta elképzelni, hogy a biztonsági ajtót kinyithatják. Azt hitte, ő hagyta nyitva az ajtót, és a sajátjának vélt hiba miatt nem akarta terhelni a hatóságot.

A zuglói nyomozók a 47 éves budapesti F. Istvánt és a 45 éves budapesti A. Lászlót 3 rendbeli lopás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A. Lászlót őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását, F. Istvánt – akit a Gyulai Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Fővárosi Törvényszék is elfogatóparancs alapján keresett – a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe vitték a jogerősen kiszabott 5 év 10 hónapos börtönbüntetésének letöltésére.

A zuglói nyomozók az eljárás során azt is vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével. A Zápor utcai betörés áldozata az ellopott értékeit már vissza is kapta hiánytalanul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik