Belföld koronavírus

Hegyi Péter: Háromezer lélegeztetőgépre van elég intenzíves szakápoló

A lélegeztetőgép-kapacitás felső határát az intenzíves szakápolók száma határozza meg, emiatt nagyjából háromezer intenzíves ágy fölött kalkulálni teljesen irreális, erről beszélt a 444.hu cikke szerint egy múlt heti videókonferencián Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hegyi azt mondta, tavasz előtt sem volt tökéletes az arányszám, mert a műszakok és az azt követő pihenőnapok miatt csak 1,6 nővér jutott egy intenzíves ágyra, tehát a gyakorlatban egy ágyra három nővérrel kellene kalkulálni. Kétezer ágy esetén ez hatezer szakápolót jelentene, viszont ha az ideális arány felborul, az óriási minőségveszteség az ellátásban a szakértő szerint.

A Transzlációs Medicina Alapítvány kuratóriumának elnöke ennél is tovább ment: ha figyelembe vesszük, hogy mivel FFP-s maszkokban 8 óránál többet nem lehet eltölteni, mert az már a dolgozók egészségét veszélyezteti, akkor koronavírusos betegek intenzíves ápolásához ideális esetben 6 nővér kellene ágyanként.

Ezt jelezték is április elején az operatív törzsnek, de a külügy mégis vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet, írja a 444.

Hegyi a konferencián azt is szóba hozta, hogy ha nincsenek gyors intézkedések, akkor egy idő után a járvány terjedését aligha lehet visszaszorítani.

Ha elszabadul a vírus, akkor nagyon hamar el lehet érni, ami Olaszországban vagy New Yorkban történt, hogy egy időben rengeteg beteget kellene ellátni. Ha ez bekövetkezik, akkor rendkívül rövid idő, akár három hét alatt elfogyhat a 2500 körül ágylétszám, és onnantól kezdve sajnos a betegek halálozása az intenzívágy kapacitástól függ majd

– magyarázta a professzor.

Hegyi azt javasolja, viseljünk maszkot zárt térben, a munkahelyeken amennyire lehet a kontaktközösséget el kell választani. Ne dolgozzanak egy időpontban a munkatársak.

És tesztelni, tesztelni és tesztelni

– tette hozzá.

Orbán: A szórakozóhelyeknek 11 órakor be kell zárni, 19 500 forintnál nem lehetnek drágábbak a tesztek
A miniszterelnök szerint december-januárra várható a második hullám csúcsa.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik