Belföld

Minisztériumi vizsgálatot kérnek a kutatók az OTKA-pénzek elosztása miatt

Több mint száz vezető kutató levélben reagált arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium példátlan módon megváltoztatta a szakmai zsűri javaslatát egyes kutatói pályázatoknál. A kutatók levele szerint

az ITM eljárása súlyosan sértő a tudomány művelői számára, különös tekintettel azokra a kutatókra, akik ebben az évben OTKA pályázatot nyújtottak be. Az, hogy a pályázat kiírója és/vagy fenntartója utólag változtat a pályázati kiírásban megjelölt értékelési rendszeren, aláássa a folyamat átláthatóságát, megkérdőjelezi a zsűri munkáját.

Megjegyzik, a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Fejlesztési Hivatal úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben nem, vagy nemcsak a korábbi publikációs teljesítményt,

hanem egyes pályázatokat ítélte „ígéretesebbnek” a fenntartó, mint a szakmai zsűri, azaz a módosítás szempontjai nem minden esetben alapultak a tudománymetriai mutatókon.

Az orbáni tudománypolitika támogatói miatt írták át Palkovicsék az OTKA-pénzek elosztását
Két olyan kutató pályázatát emelték be a támogatottak közé, akik az MTA kutatóintézeteinek elvétele után ültek be a kormány által létrehozott testületekbe.

A kutatók azt kérik az NKFIH vezetésétől, hogy

az ITM indítson vizsgálatot a beavatkozások részleteinek feltárására.

A jelenleginél pedig világosabb, publikus indoklást kérnek a kollégiumi döntés megváltoztatásának indokairól és mikéntjéről. Azt is szeretnék, hogy ha az ITM saját, a zsűriétől eltérő indokok alapján kíván egyes pályázatokat támogatni egy külön, az OTKA programtól elkülönülő büdzséből tegye meg.

kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik