Belföld koronavírus

Orbán tesztekről, oltásról és az iskolákról tett bejelentéseket

A kórházi kapacitások szerinte korlátlanok, az iskolákban kötelező lesz a lázmérés, a szabályszegőket büntetni fogják.

Az egészségügy felkészült a koronavírus-járvány következő hullámának kezelésére –  jelentette ki szombat reggel közösségi oldalára feltöltött videójában Orbán Viktor. A kormányfő, miután az operatív törzzsel az egészségügyi védekezést áttekintette, úgy fogalmazott: „erős reggel volt”.

Elmondta, több mint tízezer szabad kórházi ágy van, ha romlana a helyzet, a lélegeztetőkészülékek „rendben vannak”, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre. Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a koronavírust – szögezte le a kormányfő.

Bejelentette, hogy október 1-től az iskoláknál belépéskor kötelező lesz a testhőmérséklet-vizsgálat. Tájékoztatása alapján eddig három iskolát és 16 óvodát kellett bezárni a vírus miatt, a többi helyen az oktatás „többé-kevésbé a megszokott rendben” zajlik a kormányfő szerint (ennek némileg ellentmond, hogy ezen a héten legkevesebb 27 iskolában volt valamilyen intézkedés a koronavírus miatt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig a zavaros protokoll miatt káosz van az iskolákban, ami rövidesen tömeges bezárásokhoz vezethet).

Orbán megerősítette, hogy hatósági áras lesz a koronavírusteszt, az áráról a szerdai kormányülésen döntenek majd, az influenza elleni védőoltást pedig ingyenessé teszik az egész országban.

„Ki szeretnénk kényszeríteni, hogy azt a kevés szabályt betartsák az emberek” – mondta még a miniszterelnök arról, hogy a jövőben szankcionálni fogják, ha valaki megszegi a maszkviselésre vonatkozó előírásokat.

„Nem béníthat meg minket újra a vírus” – zárta beszédét a kormányfő, aki szerint az emberéletek mentése mellett az ország működőképességét is meg kell őrizni.

Kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik