Belföld koronavírus

Máris hatott a maszkviselés szigorítása a BKK járatain

A budapesti közösségi közlekedésben újra 100 százalék közelében a maszkviselési hajlandóság – közölte pénteken a Budapesti Közlekedési Központ. Emlékeztettek, hogy a fővárosi operatív törzs döntése alapján a BKK szigorította a közösségi közlekedés használatakor kötelező maszkviselés ellenőrzését: aki nem, vagy nem szabályosan viseli a maszkot, kendőt vagy sálat, azt nemcsak kizárhatják az utazási szolgáltatásból, de 8000 forintos helyszíni pótdíj megfizetésére is kötelezik.

A BKK 2020. szeptember 9-én és 10-én végzett, nem reprezentatív felmérései szerint ismét 100 százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a járatokon és a megállóhelyeken. Az adatokat a BKK közterület-felügyelőkkel megerősített ellenőri csapatának tapasztalatai is alátámasztják, akiknek ugyan néhány utast figyelmeztetni kellett a maszkviselésre, pótdíjazni azonban egyiküket sem volt szükséges.

A szigorúbb ellenőrzés első napján, szeptember 10-én a megerősített csapat elsősorban Budapest frekventáltabb közösségi közlekedési vonalain dolgozott. A BKK munkatársai a város több különböző csomópontjában az elmúlt két napban is mintegy 20-20 ezer fős mintán ellenőrizték az előírások betartását, és megfigyelésük szerint városszerte az utasok 96-98 százaléka visel, és visel helyesen maszkot, esetleg sálat, kendőt. A növekedés örvendetes: az értékek utoljára az egészségvédelmi előírások április végi bevezetése utáni napokban voltak ilyen magasak, a számok a nyár második felére már csak 85 százalék körüli eredményeket mutattak.

A fokozott ellenőrzés folytatódik, és a következő napokban a kevésbé frekventált vonalakon is számítani lehet az ellenőrökre és a közterület-felügyelőkre – olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik