Belföld koronavírus

Merkely: A felső légúti tünetekkel orvoshoz forduló betegek 20-25 százaléka koronavírusos

Növekedett a koronavírus terjedésének kockázata – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián.

Merkely Béla a XI. népegészségügyi konferencián tartott nyitóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy a hatékony járványügyi védekezésnek köszönhetően egyetlen más országban sem volt olyan hosszú a nyugalmas időszak, mint Magyarországon. Az intézkedések gyorsan hatottak, a nyitás után is stabilan alacsony volt a járvány terjedésének mértéke. Az elmúlt két hétben viszont minden megyében jelentősen nőttek ezek a járványügyi jelzőszámok – hívta fel a figyelmet.

Újabb 476 koronavírus-fertőzöttet találtak, elhunyt két idős beteg
Már több mint 10 ezer magyart fertőzött meg a vírus.

Azt mondta: a vírus nem változott, lényeges mutációt nem látnak a szakemberek. Ugyanakkor kiemelte: az első hullám abban jelentősen különbözött a mostani második hullámtól, hogy akkor nagyon magas volt a fertőzöttek között az idősek aránya.

Most a pozitív esetek többsége a fiatal korosztályból kerül ki, de a vírus egy idő után átterjed az idősekre is, ezért is kiemelten fontos a maszkhasználat

– figyelmeztetett.

Kitért arra is, hogy a koronavírusnak Magyarországon nem volt harmincévesnél fiatalabb halálos áldozata, valamint európai összehasonlításban alacsonynak számít a magyar halálozási ráta.

Merkely Béla ismertette: a négy orvosegyetem által tavasszal, több mint tízezer ember bevonásával végzett országos szűrés alapján is azt állapították meg, hogy a vírus inkább az idős korosztályt érintette. Hangsúlyozta: fontos a szakmailag megalapozott és hiteles kommunikáció. A vírusszkeptikus és maszkszkeptikus hozzáállás nem segít. Közösségi összefogással győzhető le a járvány – szögezte le a rektor, kiemelve: a legfontosabb a megelőzés, a maszkviselés, a kézhigiénia és a megfelelő távolságtartás.

A 444 cikke szerint a szakmai konferencián Merkely arról is beszélt, hogy

Márciusban, az első hullám során, a felső légúti tünetekkel orvoshoz forduló páciensek 6 százaléka volt Covid-pozitív, a többiek más légúti fertőzést okozó kórokozóval küszködtek. Most ugyanez az arány 20-25 százalék.

forrás: mti, kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik