Belföld

Jogos önvédelemre hivatkozott az öccsét vadásztőrrel nyakon szúró férfi, hat évet kapott

Hat év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte emberölés kísérlete miatt a Győri Törvényszék azt a férfit, aki nyakon szúrta a szomszédjában lakó öccsét egy vadásztőrrel.

Az elkövető már régóta haragos viszonyban volt a mellette élő testvérével. Az ominózus napon egy farakást takaró ponyva miatt szólalkoztak össze. Az idősebb férfi a saját udvarában lévő, összevágott tűzifa letakarásához kölcsönkérte a testvérétől a ponyvát, mivel azonban nem kapta meg, az öccse távollétében átment a fivére kertjének hátsó részében felhalmozott bálákhoz és megpróbálta lerángatni róla a ponyvát.

Pont ekkor ért haza a testvére, aki számonkérte őt. Az idősebb férfi ekkor felkapott egy fakarót, és az őt szapuló öccse felé ütött, amitől az öccse megszédült. Ekkor a fivére előkapta a vadásztőrét az övéből, majd leugrott a báláról és nyakon szúrta. Az öccse megpróbált védekezni és a bal karját a feje elé kapta, ezért a  testvére az alkarjának teljes izomzatát és az artériákat is átvágta. Az idősebb férfi azzal védekezett, hogy csak magát védte, mert nem ő hanem a testvére volt az, aki lesújtott a fahusánggal. A megszúrt férfi fának vallomása után azonban ezt a bíróság kizárta. 

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a fiatalabb testvér maradandó fogyatékossággal gyógyult, amely teljes testét érintően 10%-os mértékű, de gyakorlatilag a bal karját nem tudja használni, miközben fizikai munkákból tartja el magát, és a ház körüli munkák is rá várnak. A bíróság az ügyészi indítványnál enyhébb, 6 évnyi szabadságvesztés büntetést szabott ki, és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a férfit.

Az ítélet nem jogerős, a férfi és védője elsődlegesen a jogos védelmi helyzet fennállása okán bűncselekmény hiányában történő felmentésért, másodlagosan a minősítés megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezett, az ügyészség az ítélet tekintetében három nap határidőt kért a fellebbezés előterjesztésére, az elkövető letartóztatására tett indítványa elutasítása miatt pedig fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik