Belföld

Felmentették a szomszédját mellkason szúró tóalmási nőt

Felmentette a Budapest Környéki Törvényszék azt az emberölési kísérlettel vádolt tóalmási asszonyt, aki tavaly decemberben mellkason szúrta a szomszédját.

A 2020 óta tudathasadásos elmebetegségben szenvedő és több esetben pszichiátriai osztályon kezelt 52 éves nő már évek óta neheztelt a családra. Úgy vélte, hogy elvették a nyugdíját, ijesztgetik a kutyáját és „rosszat forralnak” ellene.

Tavaly decemberben a nő egy késsel átment a család házához, majd a megölésükkel fenyegetőzött. a kapujuk előtt. A család két tagja először az udvarból próbálta távozásra bírni a nőt, de hiába, ő tovább folytatta a fenyegetőzést. Ekkor a 26 éves férfi a testvéreivel kiment az asszonyhoz az utcára, majd meglökte a nőt. A nő elesett, de rögvest fel is állt, majd egy késsel hadonászva a fiatalember felé indult.

A férfi a kezeit felemelve hátrált, majd, amikor a nővel testközelbe értek, dulakodás alakult ki köztük. Eközben az asszony mellkason szúrta a férfit. Az esetbe egy szomszéd is megpróbált békítőleg beavatkozni, de a nő tovább folytatta a megkéselt fiatal családjának a szidalmazását és fenyegetését. Végül a sértettnek sikerült elvennie a nőtől a kést, aki ellökte magától a férfit és hazament. A bíróság szerint csak a szerencsének tudható be, hogy a megkéselt férfi nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A bíróság megállapította, hogy a büntetett előéletű nő tudathasadásos elmebetegség paranoid formájában szenved. A bíróság az igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján megállapította, hogy az elkövető kóros elmeállapota a cselekmény elkövetése idején is fennállt, amely kizárta annak lehetőségét, hogy tettének veszélyességét felismerje és ennek megfelelően cselekedjen. Ezért a bíróság az emberölés kísérlete miatt emelt vád alól  felmentette a nőt, s elrendelte a kényszergyógykezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik