Belföld koronavírus

Kásler szigorít: mostantól csak online tarthatók egészségügyi, szociális és köznevelési rendezvények

Kásler Miklós miniszter megtiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartását, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán.

A tárca vezetője a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében döntött az intézkedésről

– tartalmazza a közlemény.

A szakmai tanácskozások, a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül, kizárólag online módon tarthatóak meg. Mint írták: az intézményvezetőknek küldött miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend részletesen leírja, hogy az online módon nem megtartható rendezvények szervezőinek és résztvevőinek milyen szabályokat kell betartaniuk.

Ugyanakkor, a közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat előre be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi hatóságnak, amely a helyszín és a körülmények ismeretében meghatározza a rendezvényen egy időben jelenlévők maximális létszámát. A hatóságok a rendezvények helyszínein szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek, írja az MTI.

A miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend felhívja a figyelmet az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedésre, például arra, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt a rendezvényen.

Rendkívül fontos a személyi higiéne betartása, továbbá kerülni kell a közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat. Javasolt az érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése

– sorolják.

Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért a résztvevők tartsanak egymástól másfél méteres távolságot! – figyelmeztetnek.

Arra is kitérnek, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Zárt térben, a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre is – tartalmazza a közlemény.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik