Belföld koronavírus

Falus Ferenc: Újra el kellene kezdeni sulykolni, hogy „maradj otthon”

Magyarország élre állt a vírusversenyben, alighanem e napokban nálunk terjed a leggyorsabban a koronavírus fertőzés – mondta a Népszavának Falus Ferenc volt tiszti főorvos a legfrissebb járványügyi adatokkal kapcsolatban.

Ahogy korábban megírtuk, hétfőn újabb csúcsot döntött az új fertőzöttek száma hazánkban: 576 új koronavírusos esetet regisztráltak. Jelenleg 164 beteget ápolnak kórházban, 11 ember van lélegeztetőgépen.

Falus szerint a növekedési ütem azt mutatja, hogy nem lépett időben a kormány, „hagyták augusztusban elszabadulni a járványt”, azzal, hogy engedték lebonyolítani a különböző bulikat, a koncerteket, kerti partikat, a falunapokat, a gólyatáborokat, nagyobb esküvőket. Ennek fényében azt mondja, nagyon nehéz lesz most már megfogni a fertőzés terjedését.

A volt tiszti főorvos úgy véli, újra el kellene kezdeni sulykolni, hogy „maradj otthon”, csak dolgozni lépj ki a lakásból, illetve egyértelműen meg kellene tiltani a 15 főnél nagyobb csoportosulásokat. 

Falus szerint ezen felül azonnal elérhetővé kellene tennie a kormánynak az ingyenes tesztelést, illetve újabb laborokat kellene bevonni, valamint naponta legalább 15 ezer mintavételt végezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik