Belföld

Kövér László mellett állva, rossz példaként utalt az SZFE-re az Állatorvosi Egyetem rektora

Kövér László jelenlétében tartották az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén. Az eseményről nem is a házelnök valamelyik kijelentését emelnénk először ki, hanem Sótonyi Péter rektor szavai tűnnek a tegnapi tüntetés, valamint az SZFE-n kibontakozó, erőteljes tiltakozása fényében meglehetősen állásfoglalásszerűnek:

Ellentétben egyes tüntetéseket szervező, politikai performanszokban érdekelt felsőoktatási intézményekkel, nekünk kifejezetten örömünkre szolgál, hogy a modellt váltó egyetemek közé kerültünk

– fogalmazott a rektor az MTI szerint, hozzátéve, az egyetem a Marek József Alapítvány fenntartásában működik tovább.

Álláspontja szerint a fenntartóváltás sokkal rugalmasabb gazdálkodást, a világ változásaira való gyorsabb reagálást tesz lehetővé. A képzés és az oktatási struktúra változatlan marad, a magyar hallgatók részére továbbra is biztosított az elmúlt évek létszámának megfelelő, államilag finanszírozott oktatás. Alapítványi keretek között jobban ki tudják használni a piaci alapon működő idegen nyelvű képzésben rejlő lehetőségeket – mondta.

Kövér László pedig azt jelezte, hogy az önállósodás nem jelenthet korlátlan szabadságot.  A növekvő önállóság azonban egyetlen intézmény számára sem jelenthet “növekvő különállást a magyar valóságtól, a nemzeti és társadalmi elvárásoktól” – hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve: “az egyetemi autonómia ugyanis a magyar kulturális szuverenitás megerősítésére, és nem annak szétrombolására szolgál”.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra, hogy a világban ma erőteljes verseny, hatalmi pozícióharc és átrendeződés zajlik – politikai, katonai, pénzügyi, gazdasági, technológiai és kulturális téren egyaránt. Ezért – folytatta – a növekvő bizonytalanságban a XXI. század embere számára felértékelődik a biztonság kérdése.

A hivatást méltatva szólt arról is, hogy az állatorvos a pap, az orvos és a tanító mellett a vidéki Magyarország értelmiségének megbecsült tagja volt, és “ez a jövőben sem kellene, hogy másként legyen”.

Mészárosék tervezik meg az Állatorvosi Egyetem átalakítását
A műemléki védettség alatt álló komplexum átalakításának terveire 690 millió forint megy el.

Kiemelt kép: Sótonyi Péter rektor (b4) beszédet mond az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén az egyetem campusán 2020. szeptember 7-én. Mellette Kosztolányi András intézményvezető, Németh Tibor rektorhelyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára és Bartha Tibor rektorhelyettes (b-j). MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik