Belföld

Újabb nagynevű tanár mondott fel az SZFE-n

Újabb tanár mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Vidnyányszky Attila hatalomátvétele miatt. Ezúttal Meczner János rendező jelentette be, hogy nem folytatja tovább.

Kérem tudomásul vételét, hogy a SZFE és köztem létrejött szerződést az utóbbi időben kialakult helyzetre, elsősorban az egyetemi autonómia elvesztésére való tekintettel a mai napon felbontom

– olvasható az egyetem Facebook-oldalán.

Meczner János korábban 25 éven át volt a Bábszínház vezetője, az egyetemen az ő ötlete nyomán indult bábos képzés.

A héten korábban felmondott Pelsőczy Réka színésznő is, aki csatlakozott számos kollégájához a felmondással, hiszen többek között Ascher Tamás és Enyedi Ildikó is bejelentette, hogy nem folytatja tovább az SZFE-n.

A felmondási hullám azután kezdődött, hogy hétfőn Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes bejelentette lemondását. A döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

Upor mellett szeptember 1-i hatállyal lemondott

  • Novák Eszter oktatási rektorhelyettes,
  • Németh Gábor rektori tanácsadó,
  • Bagossy László, a Színházművészeti Intézet,
  • illetve Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője,
  • valamint a szenátus valamennyi választott tagja.
Németh Gábor: Ez nem csak a Színművészetiről szól, egyetlen egyetem sem marad szárazon
Itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó – mondja Németh Gábor, a vezetőség egyik lemondott tagja, aki szerint áthidalhatatlan a szakadék Vidnyánszkyékkal. Interjú.

A szenátus lemondása után az egyetem hallgatói elfoglalták az egyetemüket. Azt követelik, hogy állítsák vissza az egyetem autonómiáját, azaz ne a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium dönthessen az alapítványi struktúrába átszervezett egyetem minden fontos kérdésében.

A héten többször is tüntettek az SZFE-nél, legutóbb pénteken, az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület  szervezésében. Itt az egyetem ügyei mellett demonstráltak azért is, mert a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére.

Vasárnap 15 órakor újabb demonstráció lesz: a tervek szerint az SZFE Szentkirályi utcai épületétől a Parlamentig állnak élőláncba.

Kiemelt kép: SZFE/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik