Belföld

Bekerült a migránsellenes propaganda a nyolcadikos földrajz munkafüzetbe

Európa maradjon az európaiaké!

– többek közt ez szerepel a nyolcadik osztályosok számára készített földrajz munkafüzet egyik feladatában, amit Péterfy-Novák Éva író tett közzé Facebook-oldalán csütörtökön.

Ahogy az alábbi ábrán látható, a feladat a következő: a diákoknak menekültekkel kapcsolatos állításokat kell megvitatniuk, az előítéleteken alapuló érveket kékre, a „valós okkal” rendelkezőket sárgára kell színezniük.

Az állítások a következők:

  • Elveszik előlünk a munkahelyeket.
  • Erkölcsi kötelességünk segíteni azokon az embertársainkon, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.
  • Európa maradjon az európaiaké!
  • Bűnöző életmódot fognak folytatni.
  • Betegségeket terjesztenek.
  • Azért jönnek ide, mert itt nem kell dolgozniuk.
Forrás: tankonyvkatalogus.hu

„Csodálatos, ahogyan öt az egyhez sulykolják a szemét dumát” – kommentálta a feladatot az írónő, ami elég pontosan összefoglalja, hogy noha a menekültkérdés egy földrajzóra keretei között megvitatható fontos téma lenne, eléggé irányítottnak tűnik a feladat által kreált párbeszéd, ha a hat állításból mindössze egyetlen egy nem a magyar kormány által előszeretettel hangoztatott migránsellenes narratívába illik bele.

A tankönyv végén egyébként megoldókulcs nem szerepel, így nem derül ki, a készítők szerint mi a helyes megoldás.

Frissítünk!

A cikkben említett földrajz munkafüzet nem az új alaptanterv bevezetésének részeként született meg, hanem ahogy a 444 korábbi cikke írja, 2016 szeptemberében már kísérleti szakaszban volt, ezt követően véglegesítették, hogy immár új generációs tankönyvként jelenhessen meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik