Belföld

Pénzbüntetésre ítélték a szívbeteg halálát okozó két orvost és ápolót

Pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a két fővárosi kórházban dolgozó orvost és ápolót, akik ellen egy idős szívbeteg halálával kapcsolatban emelt vádat az ügyészség.

A vád szerint a férfi szívelégtelenségben szenvedett, ezért 2015-ben egy budapesti kórházba került. A kapott kezelés hatékonynak bizonyult, az állapota javult, de pszichésen zavart volt, ezért sokszor kiabált és fájdalmakra panaszkodott.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeképp azt állapította meg, hogy a két orvos úgy rendelt el (Contramal) fájdalomcsillapító terápiát a szívelégtelenség miatt kórházban fekvő idős beteg részére, hogy azt nem tüntették fel a kórházi lázlapon. Ráadásul a nappali orvos nem tájékoztatta az éjszakai ügyeletes kollégáját, hogy a beteg már kapott Contramalt.

Az ápoló az éjszakai műszak során úgy adott be további Contramalt a fájdalomra panaszkodó, kiabáló betegnek hogy erről nem szólt az  ügyeletes orvosnak. Később pedig az orvos által elrendelt egy ampulla helyett kettőt adott be a betegnek. Az idős férfi mérgezés okozta heveny légzési és vérkeringési elégtelenség miatt még aznap éjjel meghalt.

Az ügyészség perbeszédében azt indítványozta, hogy a két orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg az ápolót foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt ítélje pénzbüntetésre a bíróság. Az egyik orvos 500 ezer forint, a másik 400 ezer forint, az ápoló pedig 320 ezres pénzbüntetést kapott. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, és azt, hogy mindannyian büntetlen előéletűek. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és a védőik fellebbezést jelentettek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik