Belföld

Mérgezés okozta a meghalt szívbeteg halálát

A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak két ügyeletes orvost és egy ápolót, miután meghalt egy szívbeteg férfi az egyik budapesti kórházban. Az előkészítő ülésen mind a három vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A vád szerint a férfi szívelégtelenségben szenvedett, ezért 2015-ben egy budapesti kórházba került. A kapott kezelés hatékonynak bizonyult, az állapota javult, de pszichésen zavart volt, ezért sokszor kiabált és fájdalmakra panaszkodott.

Az ügy másodrendű vádlottja – a kórházban dolgozó ügyeletes orvos – fájdalomcsillapítóként Contramal-terápiát rendelt, amelyet az egyik ápoló be is adott a betegnek. Ennek tényét az ápolók által vezetett ápolási betétlapon feltüntette, illetve a műszak átadásakor erről az éjszakai ügyeletes ápolót tájékoztatta.

Mivel a férfi az esti órákban továbbra is hangosan kiabált és fájdalomra panaszkodott, a vádlottak – részben egymás tevékenységéről nem tudva – további Contramal-kezelésben részesítették a férfit, aki még aznap éjjel elhalálozott.

A vádirat szerint halála erőszakos okból, mérgezés okozta heveny légzési és vérkeringési elégtelenség miatt következett be. Az ügynek három vádlottja van: az ápoló mellett a két ügyeletes orvos is. Utóbbiak esetében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége a vád.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik