Belföld

Túladagolták a fájdalomcsillapítót a betegnek, még aznap éjjel meghalt

Pénzbüntetésre ítélt két orvost és egy ápolót egy idős beteg halála ügyében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt kedden első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság - közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel.

Az eljárás adatai szerint a két orvos úgy rendelt el fájdalomcsillapító terápiát egy szívelégtelenség miatt a János Kórházban fekvő idős beteg részére, hogy azt nem tüntették fel a kórházi lázlapon, továbbá egyikük nem tájékoztatta az éjszakai műszakot átvevő társát arról, hogy a beteg már kapott fájdalomcsillapítót.

Az ápolóként dolgozó elsőrendű vádlott az éjszakai műszakban anélkül adott be további fájdalomcsillapítót a fájdalomra panaszkodó, kiabáló betegnek, hogy erről az ügyeletes orvossal konzultált volna. Később pedig az orvos által elrendelt egy ampulla helyett kettőt adott be a betegnek.

A beteg mérgezés okozta heveny légzési és vérkeringési elégtelenség miatt még aznap éjjel meghalt.

Az RTL Klub Híradójának beszámolója szerint az utolsó szó jogán az ápoló tagadta, hogy hibázott volna. Az éjszakai ügyeletesorvosnő azt mondta,

sajnálja, ami történt, de tiszta a lelkiismerete.

Az elsőfokú bíróság az egyik orvost 500 ezer, a másikat 400 ezer, míg az ápolót 320 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a büntetőper másodfokon folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik