Belföld

Borsodnádasdi emberölés: megvan, mit levelezett egymással B. Roland és Csenge közvetlenül a találkozásuk előtt

Komoly fordulat várható a borsodnádasdi emberölésben a hétfői tanúmeghallgatások és szakértői véleményekben elhangzottak szerint. A mostani tárgyaláson ugyanis olyan újabb bizonyítékok kerültek elő, amik azt a verziót támaszthatják alá, hogy valóban B. Roland bántalmazta K. Csengét az aknába dobása előtt.

Három évig abban a hiszemben voltak a rendőrök, hogy tönkrement a megölt lány mobiltelefonja, és semmilyen érdemi bizonyíték nem nyerhető ki belőle. Nos, mostanra kiderült, hogy ez nincs így. A szakembereknek fontos adatokat sikerült ugyanis kinyerniük a készülékből.

Az informatikus szakértő elmondta, hogy sikerült kinyerni a sértett telefonjából azokat a messenger üzeneteket, amiket a vádlott és a lány váltott egymással a találkozásuk előtt. Ebből megállapítható, hogy B. Roland egészen a találkozásukig levelezett a lánnyal. K. Csenge azt írta neki, hogy “merre vagy Roland”, ő pedig azt válaszolta, hogy “veled szemben, gyere ide”.

– mondta Fórizs Ildikó. a Debreceni Ítélőtábla szóvivője, amikor a tárgyaláson elhangzottakról érdeklődtünk. Hozzátette, a táblabíróság hét szakértőt és az elhunyt lány körmösét is meghallgatta a tegnapi napon. Az egyik orvosszakértő kategorikusan cáfolta B. Roland azon korábbi állításait, hogy azért horzsolta le a térdét, mert elesett a biciklivel. Olyan horzsolásos sérülést ugyanis nem tud okozni egy kerékpárbaleset, mint neki volt. Az első fokon négy év börtönre ítélt férfi az elhangzottak ellenére sem tett új vallomást, fenntartotta az elsőfokú eljárás során tett korábbi vallomását.

Az orvosszakértők mellett nyomszakértőt és fizikusszakértőt hallgattak meg még a tegnapi napon. Fórizs elmondta még, hogy szerdán egy külföldön lévő tanú vallomását olvassák fel újra,, majd sor kerül a perbeszédekre. Ha minden jól megy, akkor pedig akár ítélet is születhet az ügyben.

A vádlott a borsodnádasdi emberölési ügy másodfokú eljárásának helyszíni tárgyalásán 2020. július 2-án este. A vád szerint a férfi egy vízgyűjtő aknába dobta eszméletlen lányismerősét 2017 szeptemberében. Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nem jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélte a büntetlen előéletű 24 éves vádlottat. Fotó: MTI/Vajda János

Mint ismert, március elején hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a bíróság négy év börtönre ítélte Csenge gyilkosát gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. A bíró akkor azzal indokolta a döntését, hogy nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy B. Roland bántalmazta Csengét, mielőtt az aknába dobta.

A gyanúsított korábban azt állította, valóban találkozott a lánnyal a tragédia estéjén, ám Csenge egyszer csak közölte vele, hogy mennie kell. A férfi azt állította, hogy ezután elváltak, később azonban egy erdős részen megtalálta az eszméletlenül fekvő lányt. Azt hitte, hogy halott, és biztos volt benne, hogy őt gyanúsítják majd a megölésével. Ettől pedig annyira megijedt, hogy Csengét a vízaknába dobta.

Az ügyészség annak idején 14 év szabadságvesztést kért B. Rolandra abban az esetben, ha beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról is. A 22 éves férfi azonban nem kötött alkut és végül 4 év börtönre ítélték első fokon. Az előzetesben töltött évek miatt pedig szabadon távozhatott a bíróságról az elsőfokú ítélet után.

Az ügyészség az ítéleti tényállás részbeni megalapozatlansága, a bűncselekmény téves jogi minősítése miatt, illetve a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy a táblabíróság változtasson a bűncselekmény jogi minősítésén és az eredeti vád szerinti, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben mondja ki bűnösnek B. Rolandot. Ennek a büntetési tétele pedig 10-20 évig terjedő fegyház, vagy akár életfogytiglan is lehet a minősítéstől függően.

Kiemelt kép: Vajda János /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik