Belföld

Nem nőnek a temetkezési költségek, gyorsul a daganatgyanús betegek diagnózisa

Csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartottak a Fővárosi Városházán. A meghívóban azt írták, a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlan őszi időszak, a veszélyhelyzet alatt elhalasztott előterjesztések fontossága, valamint a szeptemberi közgyűlés tehermentesítése indokolta az ülés összehívását.

A következő fontosabb döntéseket hozták:

  • Lekerült a napirendről a temetkezési díjak emelése, miután a DK-frakció jelezte, hogy szerintük éppen csökkenteni kellene a temetkezési költségeket. A DK azt akarja elérni, hogy csökkentsék a temetkezés 27 százalékos áfakulcsát. Az előterjesztés szerint a hatósági díjak a sírhely megváltás és újraváltás esetén 20 százalékkal, a hamvasztásos temetéshez kapcsolódó szolgáltatások és urnafülke díjak esetén 15 százalékkal, míg halotthűtés vonatkozásában 10 százalékkal nőttek volna. A döntést Karácsony Gergely elmondása szerint ősszel ismét előveszik.
  • Közalkalmazottak maradnak a fővárosi kulturális dolgozók. Semjén Zsolt törvényjavaslata szerint a kulturális intézmények mintegy 20 ezer munkavállalójára november 1-jétől többé nem a különféle kedvezményeket biztosító közalkalmazotti törvény vonatkozik, hanem a versenyszférában is használt munka törvénykönyve. „A fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok” – mondta a főpolgármester, ennek érdekében tíz évre szóló megállapodást köt az önkormányzat a fővárosi kulturális intézmények dolgozóival és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével.
  • Megszavazták, hogy értékpapírokból fedezik a 10-ről közel 22 milliárd forintra emelt szolidaritási hozzájárulást. Már amennyiben be kell majd azt fizetni, mert arról is szavaztak, hogy Karácsony kezdeményezze a hozzájárulás csökkentését a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán.
  • Október elsejétől hét napon belül időpontot kell kapniuk a CT-, illetve MR-vizsgálatra azoknak a budapestieknek, akiknél a daganatos betegség gyanúja áll fenn. További három napon belül pedig magát a leletet is el kell juttatni hozzájuk, így tíz nap alatt meglesz a diagnózis.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik