Belföld

Letartóztatták a 11 évvel ezelőtti érdi gyilkosság gyanúsítottját

Elrendelte a bíróság annak a 32 éves férfinak a letartóztatást, akit azzal gyanúsítanak, hogy tizenegy évvel ezelőtt megölt egy 77 éves érdi férfit az otthonában – közölte megkeresésünkre Nisóczi József Levente, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője, amikor arról érdeklődtünk, milyen kényszerintézkedést alkalmaztak a Svédországban elfogott férfival szemben.

A nyomozás adatai szerint 2009. szeptember 1-jén éjjel mentek be az elkövetők a nyugdíjas érdi házába, és az ott alvó férfit ütötték, verték, ahol csak érték. A már földön fekvő ember kezeit és lábait összekötözték, majd magára hagyták. A házat alaposan felforgatták, miközben pénz és értékek után kutattak, végül egy mobiltelefont vettek magukhoz, majd elmenekültek a helyszínről.

A nyomozók a megtartott szemle alkalmával, bőrszíjakat, késnyelet, szakadt kesztyűt, eltaposott cigarettacsikkeket és kulcscsomót foglaltak le. Szakértőket vontak be a nyomozásba, tanúkat hallgattak ki, s híváslistákat elemeztek. Az ország egész területén végeztek adatgyűjtéseket, amit a határon kívülre is kiterjesztettek, azonban a begyűjtött információk nem juttatták közelebb a rendőröket a brutális bűncselekmény elkövetőjéhez. Ezért a nyomozást 2013 októberében felfüggesztették.

Az áttörést öt évvel később egy kiegészítő genetikai szakértői vizsgálat eredménye hozta meg a rendőrök számára. Tovább folytatták a nyomozást, majd tavaly november közepén egy 43 éves ároktői férfit hallgattak ki gyanúsítottként, aki panaszt nem tett, de tagadta, hogy részt vett volna a bűncselekmény elkövetésében. Az időközben letartóztatott H. Róbert a rendőröknek többször is ellentmondásosan nyilatkozott, végül egy érdi férfire terelte a gyanút. Cs. Tibor ellen országos elfogatóparancsot adtak ki, majd Svédországban elfogták, és hazahozták.

A gyilkossággal gyanúsított férfi tagadta bűnösségét, és nem tett vallomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik