Belföld

Elkaszálta az MSZP Balatonnal kapcsolatos népszavazását a Nemzeti Választási Bizottság

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az MSZP természetes tavakkal kapcsolatos népszavazási kérdéseit hétfői ülésén.

Az MSZP három kérdésben kezdeményezett népszavazást.

Az MSZP kérdései

1, Egyetért-e ön azzal, hogy a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni?

2, Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1-jén fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el?

3, Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat rendeljen el?

  • Az első arra vonatkozott, hogy a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen (belépő)díjat fizetni. Az NVB tagjainak többsége – 6:5 arányban – úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert az alaptörvény módosítását célozza, arról pedig nem lehet népszavazást tartani. Az NVB többsége egyetértett abban, hogy az önkormányzatok alaptörvényben biztosított tulajdonosi joggyakorlását korlátozná, ha a sikeres népszavazás után nem szedhetnének belépési díjat.
  • A második kérdés azt célozta, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1. napján fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat. Az NVB 7:4 arányban ezt a kérdést sem hitelesítette, többek között arra hivatkozva, hogy a változtatási tilalomról az önkormányzatok, az építési tilalomról pedig a kormányhatározat alapján az önkormányzatok és állami hatóságok dönthetnek, nem pedig az Országgyűlés. Országos népszavazást márpedig csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani.
  • A harmadik kérdés arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat. Az NVB 6:5 arányban úgy döntött, ez a kérdés sem hitelesíthető, részben a korábbi kérdéseknél már ismertetett érvek miatt, részben pedig azért, mert az elidegenítési tilalmat csak egy jog biztosítására lehet bejegyezni, a biztosított jog fennállásának időtartamára, ebben az esetben azonban nem tudható, mi az elidegenítési jog korlátozásának az alapja.

Az NVB határozatai nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük a Kúriához.

Korábban részletesen foglalkoztunk az MSZP népszavazási kezdeményezésével.

Kapufát lőtt az MSZP a balatoni népszavazási kezdeményezésével
Idén egyetlen szabadstrand sem szűnt meg, az MSZP mégis most kezdett bele a megvédésükbe, ráadásul a szocialisták a balatoni önkormányzatokat is magukra haragították. A tópart azonban valóban kiszolgáltatott a befektetői elképzeléseknek, és ezt ezen a nyáron az ellenzék is észrevette.

Ebben kiemeltük, hogy idén egyetlen szabadstrand sem szűnt meg, az MSZP mégis most kezdett bele a megvédésükbe, ráadásul a szocialisták a balatoni önkormányzatokat is magukra haragították.

Lapunknak ugyanakkor Sepsi Tibor alkotmányjogász azt mondta, az MSZP kérdései jogi értelemben megállják a helyüket.

A kérdések tartalmuk szerint országgyűlési hatáskört, jelenleg is törvényekben szabályozott és egy eredményes népszavazás esetén e törvényekben megoldható építésügyi és a nemzeti vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos kérdéseket érintenek. Emiatt ezekben a tárgykörökben elvileg akkor is lehetne országos népszavazást tartani, ha nem az egész országot, de legalábbis nem az egész országot ugyanannyira érintik. Természetesen ettől még a Nemzeti Választási Bizottság a kérdések hitelesítését, ahogy mindig, most is meg tudja tagadni például azzal, hogy a megfogalmazások módjába, azok egyértelműségébe köt – több vagy kevesebb alappal – bele.

Az MSZP azt írta a döntés után: a párt minden jogorvoslati lehetőséggel élni fog, így „előbb-utóbb lesz népszavazás” a természetes tavak hozzáférhetőségével kapcsolatban – mondta a párt budapesti elnöke hétfőn, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón. Molnár Zsolt azután nyilatkozott, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette az MSZP természetes tavakkal kapcsolatos népszavazási kérdéseit.  Az ellenzéki politikus szerint politikai színjáték zajlott a testület erről döntő ülésén, a bizottság többsége pedig végül „mondvacsinált okokból” utasította el a népszavazás kiírását 6:5 arányú szavazással.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik