Belföld

Szombathy Pált kirúgta a Digi Sport az Indexben történt szerepvállalása miatt

Még kedden írtuk meg a Media1 információjára hivatkozva, hogy Szombathy Pál lesz az Index új főszerkesztője, és egyúttal távozik a Digi Sporttól, amelynek a reggeli műsorát vezette eddig. A 2006-ig a Magyar Hírlap főszerkesztőjeként dolgozó Szombathy nagyjából egy hónapja lett az Index vezérigazgatója, de a lap igazgatóságának már három éve tagja.

Szombathy ugyanakkor ma Facebook-posztban számolt be arról, hogy kirúgták őt a Digi Sporttól, mégpedig az indexes szerepelvállalás miatt. Szombathy érezhetően neheztel a döntés miatt:

Most azonban itt a búcsú ideje, amit másképp képzeltem, önszántamból és békében, de nem így lett: a DIGI ugyanis elbocsátott, méghozzá szerződésszegés miatt; a kirúgás indoklása szerint nem tájékoztattam a munkáltatót arról, hogy 2017 óta az Index Zrt. igazgatósági tagja vagyok, ami lássuk be, igen abszurd állítás, hiszen mindez bőséggel megjelent akkor a nyilvánosságban, s természetesen engedélyt is kértem digisportos munkahelyi vezetőimtől akkor, három éve egy másik, nem konkurens profilú gazdasági társaságban betöltött tiszteletdíjas tevékenységhez. Én tehát most nem felálltam, hanem eltávolítottak, miután kitört az indexes konfliktus. (ahogyan egyébként már a balhé első napján elköszönt tőlem a pozsonyi Új Szó című napilap is, ahol szintén tíz éven át írtam elemzéseket minden héten).

sziasztok,egy korszak lezárul az életemben: tíz év munka után elhagyom a Digisportot, ahol 2010 őszétől építettük fel…

Közzétette: Szombathy Pál – 2020. augusztus 23., vasárnap

Mindenképp érdekes momentum, hogy miközben Szombathy nem cáfolta, hogy az Index főszerkesztője lesz, (sőt, már vezérigazgatója) a bejegyzés szerint úgy tervezhette, hogy megtartja a hajnali kelésekkel járó sportriporteri állását a Digi Sportnál. Frissítés: Szombathy egy későbbi kommentje is ezt támasztja alá: “még csak annyi, a teljes történethez: a Digisport vezetője azt szerette volna, ha indexezés esetén is maradok valamennyi reggelre, szóval megkaptam a szakmai vezetőmtől a bizalmat végig; ez egyébként – függetlenül attól, h heti mondjuk egy reggeli tévézés belefért volna-e most az életembe – már előfordult a karrieremben, amikor Magyar Hírlap-főszerkesztőként vezettem mellette az ATV-n heti egy-két közéleti adást (Reggel, Egyenes Beszéd, Vasárnap).”

Tegnapi hír az Indexxel kapcsolatosan, hogy Balogh Ákos Gergely, az Indexhez igazol, és a Budapesti Corvinus Egyetem egykori kommunikációs igazgatója, a Fidesz korábbi önkormányzati képviselő-jelöltje lesz az egyik új főszerkesztő-helyettes. Korábban Balogh volt a Fidelitas-lapként indult Ufi (Utolsó figyelmeztetés), majd az abból kinőtt Reakció főszerkesztője, de foglalkozott honlap-üzemeltetéssel is, 2010 és 2014 között az orbanviktor.hu oldalt is a vállalkozása működtette.

Közben a Media1 egy újabb, az Index.hu Zrt.-hez érkező kulcsfigura nevéről értesült: a portál megtudta, hogy Fekete-Szalóky Zoltán, az InfoRádió egykori munkatársa lesz az Index leendő hírigazgatója. Fekete-Szalóky Zoltán az InfoRádió után mostanában annál az Országút című, idén indult kulturális lapnál publikált, mellyel az Élet és Irodalomnak generált a korábbi hírek szerint évi többszáz millió forintnyi állami finanszírozással konkurenciát az állam, a Petőfi Irodalmi Múzeumon keresztül.

Jobbról lép a színre az Index újabb főszerkesztő-helyettese
Balogh Ákos Gergely korábban jobboldali médiumokat vezetett, vállalkozása működtette például az orbanviktor.hu oldalt is. És megvan az új hírigazgató is.

Július végén az Index jóformán összes dolgozója felmondott Dull Szabolcs főszerkesztő menesztése után, és többségük felmondási ideje augusztus 25. körül lejár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik