Belföld

Panorámaliftekkel és függőkerttel megnyitott Buda új parkja

Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílt meg a budai Széllkapu csütörtökön, az új, 17 ezer négyzetméteres II. kerületi zöldfelületen összesen 355 előnevelt fát telepítettek és létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve stressztűrő évelőfajokat választottak. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a parkot – írja az MTI.

A sétautak három, gomba formájú építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemeket helyeztek. Így tágas találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolószámát.

A tervezők a Mammut bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé.

A kormány 2013-ban döntött arról, hogy a Millenáris Park melletti elhanyagolt, 2,5 hektáros telket revitalizálja és befejezi a Millenáris projektet. A bontás 2014-ben, az építkezési kivitelezés 2017 nyarán kezdődött meg, az első ütem 2019 szeptemberében készült el.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik