Belföld

A debreceni polgármester szerint városa Szent Istvánt, Budapest a szivárványos zászlót választja

A Szent István-i életmű egy évezred távlatában is erőt adó fundamentuma országunk létének és jövőjének – mondta az MTI tudósítása szerint Papp László, Debrecen polgármestere augusztus 20-án a belvárosi Dósa nádor téren, ahol felavatták az első magyar király egészalakos szobrát.

Papp hozzátette: Debrecen a magyar kereszténység egyik kiemelkedő központjaként, a modern nemzeti konzervativizmus zászlóvivőjeként mélyen elkötelezett az államalapító király eszmeiségének ápolása, erősítése és az utókorra átörökítése mellett. Ezt a tiszteletet jelképezi Szent István első köztéri szobra Debrecenben. A fővárosra utalva ugyanakkor megjegyezte,

van ahol úgy gondolják, nincs már szükség Szent István-szoborra, leállítják annak megvalósítását, és inkább tesznek ki szivárványos zászlót a középületekre az államalapítás ünnepe előtti napokban. Budapesten nem lesz új Szent István-szobor, de lobog a szivárványos zászló, Debrecenben pedig áll a Szent István-szobor, és a nemzeti színű zászló lobog.

A polgármester szerint a kereszténység védelme Szent Istvántól kezdve az egyik legfontosabb küldetése a magyarságnak, ma pedig különösen nagy jelentősége van e törekvésnek, „mivel Európában egyre erősebbé válik a kereszténység gyengítésének szándéka”.

Kiemelt képünkön a szoboravatás. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik