Belföld

Orbán Viktor: Ez Magyarország megmaradásának hét törvénye

Orbán Viktor a Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson, illetve az Összetartozás emlékhelyének átadásán mondott beszédet a Kossuth Lajos téren. A Magyar Nemzet cikke szerint a kormányfő arról beszélt, hogy augusztus 20-án emlékeztetni kell magunkat arra: a saját otthont, földet hazát nyújtó önálló államiság, a népek életének inkább kivételes, mint természetes létállapota.

A miniszterelnök szerint a kényelem, a szűklátókörűség, a politikai könnyelműség, az „élj a mának” szemlélet, a történelem rendre visszatérő veszedelme. Kiemelte: az élet kötelesség, és a korszellemmel szemben ezen áll vagy bukik Magyarország jövője. Ez az igazság tölti majd meg lélekkel a mai gazdasági gyarapodást, és ad iránytűt a felnövekvő nemzedékek kezébe. A kormányfő hangsúlyozta:

az önzés behálózta az európai életet, de akinek célja az, hogy kötelességét teljesítse, sohasem téved el, nem kínozzák értelmetlen vágyak, nem hálózza be az éhes önzés.

A nyugat már nem vonzó

Európa, sőt a teljes Nyugat sem képes többé maga felé irányítani a világgazdaság erőforrásainak áramlatait, ezért erőpróba előtt állunk – mondta a miniszterelnök, és kiemelte, hogy vissza kell találni Európának a kemény munka, az észszerű gazdálkodás és a felelős életvezetés világába.

A miniszterelnök szerint kétségek gyötörnek bennünket az európai civilizáció jövője miatt, és a kontinens országai széttartó irányba haladnak. A nyugat lemondott a nemzet erejéről, a házasság és az utódok nyújtotta boldogságról és a keresztény Európáról, ehelyett migrációval, nyitott társadalommal és szivárványos családokkal kísérleteznek. Szavai szerint

a nyugat elvesztette vonzerejét a mi szemünkben.

Orbán Viktor szerint évszázadok óta nem kínálkozott ilyen esély hogy a közép-európai népek számára, hogy lengyel vezetéssel a Balti-tengertől a Balkánig maguk szabják meg sorsukat. A csillagok szerencsés együttállása azonban nem tart örökké. Szembenéztünk és számot vetettünk: e száz év tanulságait súlyosaknak és messze hatónak éreztük, előle ki nem térhettünk. De a száz év magány véget ért – mondta.

Ünnepi beszédében kiemelte, a megmaradásnak és túlélésnek is törvényei vannak, amiket fel kell vésni hazánk tartóoszlopaira:

  • Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse.
  • Minden magyar gyermek újabb őrhely.
  • Az igazság erő nélkül keveset ér.
  • Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni.
  • Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük.
  • Határa csak az országoknak van, a nemzetnek nincs.
  • Egyetlen magyar sincs egyedül.

Ez a XXI. századi Magyarország nemzeti politikájának könnyekkel és vérrel kiizzadt hét törvénye, mondta.

Áder János: Nehéz hónapok előtt állunk
A tisztavatáson mondott beszédet a köztársasági elnök.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik