Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: Szeptember elsejétől szigorúbb szabályokat kell életbe léptetni

A kormány szerdai ülésén értékelték az európai járványügyi helyzetet, és arra jutottak, hogy Európában a helyzet általánosságban romlik, legfeljebb néhány országban stagnál – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Mivel az európai adatok néhány hét késéssel a magyarországi statisztikákra is hatással vannak, a Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: semmilyen enyhítésről nem lehet szó a már bevezetett szabályokban idehaza. Gulyás hozzátette: a legnagyobb veszélyt a járvány behurcolása jelenti, jelenleg ugyanis a legtöbb esetben külföldről hozzák be a megbetegedést. A miniszter egy változást említett mindössze: Norvégia a sárga kategóriából a zöldbe kerül.

A legfontosabb a tanévre való felkészülés és az, hogy akadálytalanul újraindulhasson az oktatás, jelentette ki a miniszer, megjegyezve, azt látják, hogy hosszú távon új szabályokat kell elfogadniuk. A kormány ezen dolgozik, az operatív törzs javaslata alapján döntenek majd.

A kormány kérése, hogy szeptember elseje után senki ne szervezzen külföldi nyaralást, főleg ne a déli országokba

– hangsúlyozta Gulyás. Tekintettel lesznek az országok fertőzöttségi szintjére és az üzleti utakra, egy komplex szabályozást fognak kialakítani, tette hozzá.

A kormány részletesebb bejelentése a jövő hétre várható, de mint mondta,

szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályokat kell életbe léptetni.

Adriai luxusjacht

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter luxusjachtos nyaralásával kapcsolatban Gulyás az RTL Klub kérdésére azt mondta:

a kormány egyetlen kormánytag nyaralásával sem foglalkozik.

„Mindenkinek a saját döntése, hogy a családi nyaralását hol kívánja tölteni” – fogalmazott, szerinte ráadásul Szijjártó arra kényszerült, hogy a nyaralásán is folyamatosan dolgozzon.

Én nem nyomozok egyetlen kormánytag nyaralása után sem

– mondta Gulyás, aki szerint a családi nyaralás magánügy, és aki biztos abban, hogy Szijjártó minden jogszabályt betartott.

A 444.hu kérdésére Gulyás újra azt hangsúlyozta, hogy a magánéletéről mindenkinek saját magának kell beszámolnia, így az ezzel kapcsolatos kérdésekre Szijjártó Péter is válaszolni fog. Úgy véli, ez a kérdés nem tartozik a kormány hatáskörébe, de szerinte jó lenne, ha az érintett reagálna.

Iskolakezdés

Az iskolákra vonatkozó járványügyi intézkedési tervvel kapcsolatban Gulyás azt mondta, vannak olyan szabályok, például a higiéniás szabályok, amelyek betartása nagyon fontos, de bevallotta, hogy vannak nem túlzottan életszerű pontok is a tervben. Elmondása szerint minden iskola és iskolaigazgató tud segíteni azzal kapcsolatban, hogy ahol nagy a létszám, milyen intézkedésekre lesz szükség.

Hogy az iskolában a másfél méteres távolság betartható-e, meglehetősen szkeptikus vagyok

– jelentette ki Gulyás. A kötelező maszkviseléssel kapcsolatban azt mondta, nehezen tudja elképzelni mindezt az iskolákban, de a homlokhőmérőzést jó javaslatnak tartja.

Fehéroroszország

Szijjártó Péter korábban azt mondta, a magyar kormány a lengyel álláspontot képviseli a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatban. Gulyás emlékeztetett, hogy az Európai Unió tanácsa szerdán hozott egy döntést: az unió nem ismeri el a fehérorosz választások eredményét.

A miniszter egyébként úgy látja, hogy a „2006-os budapesti képek Fehéroroszországba költöztek”.

A Fidesz azért is jött létre, hogy Magyarországon szabadság és demokrácia legyen

– vélekedett a gyülekezési jog biztosítása kapcsán, jelezve, a kormány természetesen egyetért az EU-s döntéssel.

A kormányinfón ezeken kívül kiderült még, hogy

  • Gulyás arányosnak találja Schmidt Mária havi ötmillió forintos fizetését,
  • az orosz vakcinát még nem lehet komolyan venni,
  • rezsiutalványt nem tudnak ígérni a nyugdíjasoknak,
  • a raktárkoncertek végleges fellépőlistája még egyeztetés alatt áll, augusztus 25-én várható bejelentés.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik