Nagyvilág

Az EU nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

Az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét – jelentette be Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az uniós állam-, illetve kormányfők videokonferenciája után.

Merkel kijelentette, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás nem volt sem tisztességes, sem szabad, ezért az EU nem ismeri el az eredményét.

Az EU a békés tüntetők mellett áll, és elítéli a minszki rezsim által a demonstrálókkal szemben alkalmazott erőszakot

– mondta a német kancellár.

Az EU követeli a fehérorosz kormánytól, hogy tartózkodjon az erőszaktól, biztosítsa a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát, illetve a független sajtó működését. A minszki vezetésnek szabadon kell bocsátania a politikai foglyokat, méghozzá feltétel nélkül, és meg kell kezdenie a nemzeti párbeszédet.

Gondoskodni kell arról, hogy ebbe a párbeszédbe az ellenzék és valamennyi társadalmi csoport szabadon bekapcsolódhasson. A folyamat megszervezésében és előmozdításában közreműködhetne az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az elnökválasztáson történt súlyos visszaélések kivizsgálásában pedig részt vehetne az EBESZ emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala

– közölte Merkel.

Magyarország is kiállt Lukasenka ellen
Áder János aláírta, hogy a beloruszoknak demokratikus elnökválasztáshoz van joguk.

(MTI, kiemelt kép: AFP/Michael Kappeler/dpa Pool)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik