Belföld

Jelentős lehűlés követheti a hosszú hétvégi kánikulát

Igazi hőség várható az előttünk álló hosszú hétvégén, azonban a jövő héten változás érkezik, hiszen elhagyja az az úgynevezett hidegcsepp az országot, ami az elmúlt napok csapadékos időjárását okozta, írja a MetKép.

A melegedés tetőfoka szombaton lehet, vasárnap már kettősség jellemzi majd hazánk időjárását.

  • Csütörtökön már elhagyja térségünket a nedves levegőért felelős légörvény, és legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A nappali felmelegedés erősödik, 24-27 fokos maximumok várhatóak.
  • Pénteken minimális eséllyel alakulhat ki zápor, hőzivatar, a délutáni maximumok már az ország jelentős részén 25-28 fok között alakulnak, délen akár 30 fok is lehet, hűvösebb pedig északon, északkeleten.
  • Szombaton tetőzhet a rövid hőhullám, ekkor az ország nagy részén napos, száraz idő valószínű, és 30 fok körüli meleg. Az Alföldön, főként délen 32-34 fok sem kizárt. Késő délutántól, estétől a nyugati határ mentén már egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.
  • Vasárnap már kettősség lehet nyugat és délkelet között. A nyugati tájakon délelőtt már felhősebb idő valószínű és elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok, 24-26 fok várható, míg délebben 30 fok körül lehet a nappali csúcs.

A hidegfront érkezése még bizonytalan, de egy lehetséges forgatókönyv szerint napközben fokozatosan vonulna végig Magyarországon: eleinte a Dunántúlon, majd országszerte okozva záporokat, zivatarokat.

A hidegfront mögött változó nedvességtartalmú, hűvösebb levegő áramlana fölénk, melynek köszönhetően hétfőn 22-25 fokos maximumok várhatóak, és főként a Tiszántúlon záporok, zivatarok lehetnek.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik