Belföld

Halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolják az oktatópilótát

Vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki oktatórepülésre vitte társát, de a gépük lezuhant és a másik személy életét vesztette.

A vádirat szerint a férfi és a sértett oktatórepülésre indultak 2018 szeptemberében a segédmotoros sárkányrepülővel, amelynek a motorja azonban egy korábbi túlmelegedés miatt károsodott. A szakszerűtlen javítás következtében azonban a gép hűtése nem volt megfelelő. A férfi a felszállás előtt már mintegy két évvel végzett utoljára készségellenőrző repülést, így ugyan oktatói jogosultsága volt, de megfelelő oktatói jártassággal nem rendelkezett.

Emellett nem dokumentálta, hogy a gép műszaki állapota megfelelő-e a repülésre. Továbbá a sértett nem rendelkezett pilóta kiképzésre vonatkozó okmányokkal sem. A gép motorja a hűtőrendszer hibája miatt és korábbi károsodásra is visszavezethetően veszélyesen túlmelegedett. A felszállás során a motor teljesítménye rohamosan csökkent emiatt képtelen volt a sárkányrepülőt megfelelően felemelni és a levegőben tartani.

A férfi figyelmetlensége miatt csak későn észlelte az üzemhibát és azután nem megfelelően reagált arra, így ennek is köszönhetően a sárkányrepülő lezuhant. A baleset következtében a sértett élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett el és a helyszínen elhunyt. Az oktató súlyos sérüléseket szenvedett. A Budakörnyéki Járási Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az ügyben.

Kiemelt kép: Mihádák Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik