Belföld

A gazdaságot két vállra fektette, de a sport-taón nem fogott a vírus

A koronavírus járvány miatti intézkedések gazdasági hatása világszinten, és Magyarországon is nagyobbnak tűnik, mint korábban sejtettük. Hogy mekkora lesz a recesszió, azt még nem tudni, de a második negyedévben minden várakozásnál nagyobbat, 13,5 százalékot esett a magyar gazdaság, 130 ezren pedig elveszítették a munkájukat.

„Ám van egy szegmens, ahol látszólag minden rendben zajlott. Vagy, ha voltak is nehézségek, azok nem igazán mutatkoznak meg a számokon” – írja az Mfor a sport-taóról. Ugyanis úgy tűnik, mintha a sportfejlesztési támogatásokra leírható társasági adó mértéke független lenne a gazdaság állapotától.

Egyébként a gazdaságmentő intézkedések egyikeként az Orbán-kormány engedélyezte, hogy az eddigi (30-70 százalékos támogatási mértékű) szabályokkal ellentétben sportcélú ingatlanberuházással és üzemeltetéssel, az utánpótlás-neveléssel, versenyeztetéssel, személyi jellegű ráfordításokkal, képzési feladatokkal összefüggő költségek 100 százalékát finanszírozzák tao-támogatásból.

Felcsút töretlenül szívja fel a közpénzt, de már Orbán másik kedvenc klubját is milliárdos összeggel gazdagítják a cégek
Kilenc év alatt 790 milliárd forint ment az államkassza helyett sportklubokhoz és szövetségekhez. A mostani támogatási időszak újdonsága, hogy a Felcsút mellett immáron a Fehérvár is milliárdos összeget gyűjtött egy év alatt.

Az is új fejlemény, hogy a bankok a rájuk kivetett különadó felét taó-ként odaadhatják inkább egy sportszervezetnek. Az még nem látszik, hogy ebből a forrásból mennyit sikerült összekalapozniuk a szervezeteknek, de összességében jól állnak:

az igényelt és jóváhagyott tao 42,5 százalékát sikerült már összekalapozniuk. 62,7 milliárd forintból 26,7 milliárdot.

A sporttágak között a legtöbb tao-támogatást idén eddig kézilabdára hagyta jóvá a szövetség, 20,25 milliárd forintot, amiből már le is hívtak 9,24 milliárdot. Focira eddig 6,6 milliárdot hívtak le, és kosárlabdára is 5,7-et, igaz, a focistáknak még 12 milliárdos, a kosarasoknak már csak 4,4 milliárdos keretük maradt 2020-ra.

Az Mfor azt is megjegyzi, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség adatai arra engednek következtetni, hogy az igazán nagy értékű programok még fel sem kerültek a sportfeljlesztési programok listájára.

Az idei év eddigi egyik legnagyobb nyerte egy kosárcsapat: az Atomerőmű SE ugyanis 617,9 millió forintos fejlesztési programot állított össze, a megítélt támogatásból még 553 millió forintnyit sikerült összegyűjteniük. Ám, hogy ezt az összeget mire költenék el, arról nincs elérhető információ.

Frissítés: Az Atomerőmű cikkünk megjelenése után jelezte, hogy az információ megtalálható az egyesület honlapján. Kovács Antal elnök közölte: „az Atomerőmű SE a tao-rendszer fennállása óta első ízben nyert beruházási támogatást, a 34 éve átadott sportcsarnokunk tetőszerkezetének és általános állapotának felújítására. Sajnos a tetőszerkezet időnként beázott, halaszthatatlanná vált a felújítása”.

A legtöbb tao-támogatást a Zempléni Vízilabda Klub költhetné el. Ők majdnem egymilliárdos, pontosan 973,5 millió forintot fordítanának különböző célokra. Ebből még csak 60,6 milliót sikerült lehívniuk. Hogy ennyi pénzből milyen projektet finanszíroznának, az egyelőre nem ismert.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik