Belföld

Vettek százmilliókért egy modern rákszűrő CT-t a Honvédkórházba, de nem használják

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A PET CT modern diagnosztikai készülék, amely főként daganatos betegek vizsgálatára szolgál, és jóval pontosabb képet ad a beteg állapotáról, mint a hagyományos CT-gép. Ezért persze drágább is, de fontos, és egyre fontosabb egészségügyi eszköz. A világban elképesztő ütemben terjed, nálunk alig pár darab van, és többre lenne szükség.

Egy beszerzéséről a kormány még három évvel ezelőtt határozott, azt a Honvédkórházba szánták. A gép már ott van, de mégsem használják – a történet, amelyet a Válasz Online ismertet, azonban kacifántos és abszurd.

A kormány 2017-ben Egészséges Budapest elnevezéssel programot indított, ennek keretében terveztek beszerezni egy PET CT-t a kórháznak. Öröm, meg nyilatkozatok akkor voltak, közbeszerzést is kiírtak, tavaly módosították is azt, az épület átalakításával együtt bő 600 millió forintot költöttek erre.

A beruházás elkészült, erre utal, hogy a pályázatot megnyerő VMD Kórházi Technológiai Zrt. referenciaként szerepelteti a nyitóoldalán. Csak éppen ez nem egy szobor, ami az által nyeri el az értelmét, hogy nézegetjük – egy PET CT-nek működnie kell. Hiába keressük azonban ennek nyomait. Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, melyek a magyarországi közfinanszírozott PET CT-k, de nem kaptunk választ, ahogy lapzártánkig nem érkezett meg a Honvéd Kórház és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felelete sem a kérdéseinkre

– fogalmaz a Válasz Online.

„A Honvéd Kórház PET CT-jét nem fogadta be az egészségbiztosító, vagyis nem állja a vele végzett vizsgálatok költségét.”

Az Egészséges Budapestért Program vezetője azzal rázta le az újságot, hogy ő csak 2019 tavaszáig vezette a programot, hogy most mi van vele, másnál érdeklődjenek.

Kiderítette a lap azért, hogy a Honvédkórházból a betegeket az Onkológiai Intézetbe küldik vizsgálatra, onnan meg egy magáncéghez küldik a tényleges vizsgálatra.

Szóval van egy durván 650 millióért beszerzett modern gép, de azt a Honvédkórházban nem  használják, helyette egy magáncéghez folyik be a betegek kivizsgálásáért járó pénz.

Kiemelt kép: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter. Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik