Belföld koronavírus

Szlávik: Az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten

A Magyar Hírlapnak adott interjút Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, aki szerint nem az a fontos, hogy első vagy második hullám van-e, hanem az, hogy hány új eset van.

Hozzátette: a gócpontokat kell kutatni és figyelni. Például Pápa egyértelműen gócnak minősül, ott szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus. Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra. Hangsúlyozta: hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak. Egyelőre jóval kevesebb idős beteg van, aki kórházba, intenzív osztályra kerül.

A főorvos szerint egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések. Ahogy jelenleg a járványügyi helyzet áll, az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána. Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztos — fogalmazott.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik