Belföld koronavírus

Uniós összehasonlításban még tragikusabb a friss magyar GDP-adat

Ahogyan korábban megírtuk, Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez az adat minden előzetes várakozásnál rosszabb.

A Portfolio vette észre, hogy a péntek reggel megjelent magyar GDP-adatot követően a unió statisztikai hivatala, az Eurostat is közölte első beszámolóját a tagállamok gazdasági teljesítményéről. Ebben egyelőre hét tagállam (Észtország, Írország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Málta és Szlovénia) adatai nem szerepelnek, náluk csak később jelenik majd meg az első becslés.

Negyedéves összevetésben 14,5 százalékos visszaesése a harmadik legnagyobb volt az eddig ismert adatok alapján. Csak az Egyesült Királyság és Spanyolország gazdasági teljesítménye zsugorodott nagyobb mértékben. 

Európában egyetlen ország gazdasága sem tudott növekedni, a legkisebb visszaeséssel egyelőre Finnország, Dánia és Litvánia úszta meg a második negyedévet. A lap hozzáteszi: éves összevetésben magyar szempontból kedvezőbb a kép, az uniós módszertan szerint számított 13,5 százalékos gazdasági visszaesés ugyanis inkább a középmezőnybe tartozik. A spanyolok és a britek ebben is a legrosszabb teljesítményt mutatták, és a régióban sem regisztráltak sehol a magyarnál nagyobb visszaesést.

Hét ország adatai még nem ismertek, azok változtathatnak később a rangsoron, de az egyelőre látszik, hogy Magyarország a régióban a válság vesztesei között van — teszi hozzá a lap.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik