Belföld

Hőségre, zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

A zivatarokat viharos szél, néhol felhőszakadás és jégeső kísérheti. Már riasztást is kiadtak.

Hétfőn napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel. Nagyobb számban északon és nyugaton lehet zápor, zivatar, elsősorban a délutáni, esti órákban. A szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében lehetnek átmenetileg viharos széllökések is. A hőmérséklet napközben 30-34, késő este 20-26 fok között alakul – írja a Kiderül.hu. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat háromféle veszélyjelzést adott ki hétfőre. Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés érvényes a zivatar, a felhőszakadás, illetve a hőség miatt.

Délutántól elszórtan zivatarok várhatók, legnagyobb eséllyel és számban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, de délkeleten sem lehet kizárni kialakulásukat. A zivatarokhoz viharos széllökés (60-80 km/órás), a Dunántúl északi felében felhőszakadás (20-40 milliméter), illetve jégeső (~ 1 cm átmérő) kísérheti őket. A felhőszakadás kisebb területen fenyeget.

Hétfőn a hőség főleg az Alföld nyugati részére, és a Dunántúlra  terjed ki.

 

Kedden, szerdán is sok lesz a napsütés. Kedden az ország nyugati, északnyugati felében, szerdán a délnyugati tájakon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A legmagasabb hőmérséklet kedden 28-32, szerdán 27-32 fok között valószínű.

Frissítés!

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a meteorológiai szolgálat. Az érintett járásokban elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, esetenként megerősödhet a szél, jégeső is előfordulhat. (A riasztások által érintett területek folyamatosan frissülő térkép mutatja.)

 

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik