Belföld

36,7! Atyavilág, ez már láznak is elmegy. Éves hőmérsékleti csúcs született szombaton

Főnyednél is van főnyebb. Halló, itt Budakalász!

Úgy érezte, tegnap volt az idei nyár legmelegebb napja? Akkor jól mér a belső hőmérője.

Az idei nyár eddigi legmagasabb hőmérsékletét, 36,7 Celsius-fokot rögzíteték szombaton Budakalászon, a szakemberek szerint valószínűleg ez lesz az idei hőmérsékleti csúcs.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán azt írta: a szombati maximumok 34-35 fok körül alakultak a legmelegebb helyeken. A Budapesttől északra elterülő Budakalászon viszont csaknem 37 fokot mértek.

A budakalászi műszer pontos és szabályosan telepített, az állomás elhelyezkedéséből fakadhat a kiemelkedő érték. Gyenge déli-délkeleti áramlás esetén ugyanis a főváros keltette hősziget kissé északabbra helyeződik át, és nem a budapesti belvárosban emeli a hőmérsékletet. A hősziget-effektus ilyenkor a budakalászi mérőpont környékén eredményez 1-2 fokos hőtöbbletet. Részben hasonló okokból magas az újpesti maximum is, amely a második legmagasabb érték (35,4 fok) volt szombaton.

Az előrejelzés szerint vasárnap 30-34 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A hőség veszélye miatt jelenleg is az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett többfelé zivatarveszély miatt is figyelmeztetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzései szerint:

  • 2019-ben a nyár legmelegebb napja augusztus 12. volt, ekkor Derekegyházán 38 fokot regisztrált az ottani állomás
  • 2018-ban, miként most, Budakalászon mérték a nyár legmagasabb hőmérsékletét: 36,6 fokot, méghozzá kétszer is, július 29-én és augusztus 9-én
  • 2017-ben rettenetes csúcs dőlt: augusztus 4-én Kübekháza és Főnyed mérőállomásokon is 40,3 fokot rögzítettek.

De még Főnyednél is van főnyebb: az eddigi legmagasabb mért hőmérséklet 41,9 fok volt Magyarországon, ezt 2007. július 20-án Kiskunhalason rögzítették.

Maradva az aktualitásoknál: Budakalászt Budakalász csudálatos lakójának Budakalászról írott nótájával érkezünk köszönteni, mi, hőszigeti napsütöttek, itt, Velorexiában, rida-rida-bom-bom-bom, fekete villám csapott le mellettem, küldjétek a sárkányokat, halló, itt Budakalász.

 

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik