Belföld

Videón, ahogy a teherautó sofőrje karambolozik egy vonattal a simontornyai vasúti átjáróban

Közzétette a rendőrség a múlt keddi simontornyai vasúti átjáróban történt balesetet, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen borzasztó veszélyekkel jár az, ha valaki nem körültekintően, hanem rutinból közlekedik.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a videón látható teherautó vezetője a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott be a Pósapart utcán levő vasúti átjáróba, ahol a járműve elejével nekiütközött a Pécs irányából Budapest irányába tartó vonat oldalának.

A balesetben a tehergépkocsi sofőrje súlyosan megsérült. A Tamási Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztálya vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt indított büntetőeljárást.

A rendőrség a baleset kapcsán arra figyelmeztet mindenkit, hogy a vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag semmi esélyük sincs, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel. Mivel a vonatok féktávolsága száz méterekben mérhető, a szerelvények vezetőjének lehetősége sincs a baleset elkerülésére.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi KRESZ-szabályok betartását kéri:

  • A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.
  • Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.
  • A vasúti átjárón csak folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 kilométer/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.
  • Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.
  • Ha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik, minden esetben meg kell állnunk az átjáró előtt. Csak azután szabad továbbhaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat!

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít. A tilos jelzés pedig a gyalogosokra és a kerékpárosokra, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekre is vonatkozik.

A telefonálás is elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre a sofőr. Az esetlegesen szembe sütő nap pedig elvakíthatja a jármű vezetőjét, aki nehezebben veheti észre a fényjelző készülék jelzését. Ugyanígy a fényjelzőre rásütő nap is okozhat észlelési problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik