Belföld

Elbukott az iskolaőrségre jelentkezők többsége

Kétharmaduk az egészségügyi, erőnléti és pszichológiai vizsgálaton sem ment át.

Július végéig összesen 1409-en jelentkeztek a rendőrség által meghirdetett iskolaőri pályázatra. Az egészségügyi, pszichológiai, erőnléti vizsgálatok után 497-en kezdték el a képzést – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK).

Az iskolaőrképzés 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamból áll. Mindegyik vizsgával zárul. Az ORFK a mintegy ötszázas állományból 422 főt szolgálatra, 75 embert helyettesítésre osztana be.

A rendőrség szerint országszerte 478 iskolába kellene őr, ráadásul a minap a Magyar Nemzet azt írta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma iskolánként legalább egy-két őrrel számol, bár ezt nem írják elő.

A szolgálati törvény szerint a rendőröket évente négy hónapra átvezényelhetik „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére”, egy hónapig pedig szolgálati beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetőek bármilyen más munkakörbe.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) szerint többen attól tartanak, hogy paranccsal átvezénylik iskolába. Az ORFK a lap megkeresésére többször hangsúlyozta ugyanakkor,

csak önkéntes jelentkezőkkel számolnak.

Az FRSZ főtitkár-helyettese korábban azt mondta, egy profi rendőr a bűnözőkkel tud bánni, ahhoz ért, nem kamaszfiúk lecsillapításához. Konfliktus pedig nemcsak a gyerekekkel adódhat, hanem a tanárokkal és a felháborodott szülőkkel is – tette hozzá Dávid Ferenc.  

Nem kérte az igazgató, mégis iskolaőrt küldenek hozzájuk
A szombathelyi oktatási intézmény értetlenül áll a döntés előtt.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik