Belföld

Jogtalanul juttatott fegyverengedélyekhez klubtagokat egy sportegyesület

Huszonkilenc személlyel szemben emelt vádat a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség, mert jogtalanul juttattak sportcélú fegyverengedélyekhez klubtagokat.

A vádirat szerint egy hatvannégy éves férfi egy sportlövő egyesületet működtetett. A férfi 2014-től kialakított egy elkövetői kört, amelyben több társával a saját és más sportlövő egyesületek, klubok tagjainak segítettek sportcélú fegyvertartási engedélyekhez jutni vagy meghosszabbíttatni azokat, oly módon, hogy a tagok nem teljesítették valamennyi szükséges jogszabályi feltételt.

Emiatt a közokiratnak minősülő fegyvertartási engedélyek a lőfegyverek tartására és használatára vonatkozó jogosultságot valótlanul tanúsították. A vádlottak között van egy 54 éves orvosnő is, aki úgy adta ki az orvosi igazolásokat, hogy valójában meg sem vizsgálta a klubtagokat.

Az ügyészség huszonkilenc személlyel szemben emelt vádat lőfegyverrel visszaélés és közokirat-hamisítás miatt. Négy vádlottra letöltendő börtönt és pénzbüntetést kértek, az orvossal szemben pedig arra tettek indítványt, hogy hosszabb időre tiltsák el a foglalkozásától.

Az ügyészség a büntetések próbaidőre történő felfüggesztésére csak akkor lát lehetőséget, ha a négy vádlott már az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról is. Huszonöt vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés az ügyészség indítványa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik