Belföld

Tiltakozott a tatai luxusszálló ellen, szerinte ezért nem akarták kihívni a dobogóra

A tatai futóverseny szervezői méltatlannak tartják és visszautasítják a feltételezést.

Hétvégén rendezték a 37. Tatai Minimaratont és Félmaratont, amelyen elindult Virág Brigitta is, aki Stop Avalon! feliratú pólóban futva (a helyiek így tiltakoznak az Avalon tópartra tervezett luxusszálloda-építés ellen), a kategóriájában a harmadik helyen ért célba 21 kilométeren. Facebook-posztban számolt be róla, hogy az eredményhirdetésnél nem hívták ki a dobogóra, csak az első és a második helyezettet.

„Nem értettük, újra megnéztük az online eredményeket, s ott voltam 3.helyezettként a kategóriámban. Ekkor oldalról odamentünk, ahol először egy fiatal kislány csak úgy oda akarta adni a bronz érmet, de én mondtam, hogy a szervezővel szeretnék egyeztetni. Várnom kellett, elmondták az úrnak a fiatalok, hogy mi a problémám. Majd kis idő múlva odajött hozzám. Elmondtam, hogy mi a problémám neki is. (…)

A szervezőnek megmutattuk az online eredményt. Ő nézte a listáját,s érdekes módon én nem szerepeltem rajta. De elfogadta az általunk bemutatott online (chipes) eredményt, s ő is ott akarta odaadni a bronzérmet.

Én ekkor mondtam neki, hogy ne haragudjon, de én lefutottam 21K-t, valaki hibázott, s ő a második ember, aki csak úgy a kezembe akarja nyomni a bronzérmet. Én mondtam, nem. Szeretnék felállni a dobogóra!” – írta a bejegyzésében.

Végül felhívták a dobogóra, de már akkor, amikor lement a többi díjátadás, azt is írta, hogy addigra már a televízió sem közvetítette az esemény. Úgy érezte, ez összefüggött azzal, hogy Stop Avalon! volt a pólójára írva.

A szervezők később szintén a Facebookon, az esemény oldalán reagáltak közleményben. Azt írták, 146 díjat osztottak ki, a bemondónak átadott eredménylistáról néhányan – az online felülettől eltérően – lemaradtak, és megjegyezték, hogy volt már erre példa korábban is például rosszul megjelölt név, korcsoport vagy elírt idő miatt. Azzal indokolták, hogy csak a legvégén állhatott fel a dobogóra, hogy nem az EVOChip munkatársainak, hanem a szervezőknek jelezte a történteket az eredményhirdetés idején, akik így a díjátadó alatt ellenőrizték és javították ki a hibát.

Reagáltak arra is, hogy Virág Brigitta szerint a pólója miatt történt mindez.

„Méltatlannak tartjuk és visszautasítjuk, hogy ezt a népszerű, évtizedek óta megszervezett tatai sporteseményt politikai kérdésekkel hozzák összefüggésbe, valamint, hogy a díjak átadóinak személyét, Tata Város Önkormányzat képviselő-testületének megjelent tagjait azzal vádolják, hogy hátrányosan megkülönböztetett bánásmódban részesítették azon versenyzőket, akik a szóban forgó feliratú pólót viselték.

Ilyen jellegű támadás az elmúlt több, mint 3 évtizedben még sosem érte a szervező bizottságot,

még akkor sem, amikor valaki adminisztrációs hiba miatt később vagy más módon vehette át a díját” – írták, a szervezőbizottság közleménye pedig azzal zárult, hogy az esemény továbbra is politikától függetlenül népszerűsíti a sportot, és az elért eredményeket díjazza.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik