Belföld

Kitiltották az üzeméből a stratégiai cég vezérét

A cégvezető állítja: rossz helyre címezték a kormányrendeletet, amellyel kiküldték az állami felszámolókat az orvosi eszközöket gyártó stratégiai céghez.

Már nem mehet saját vállalatának gamma sugársterilizálójának közelébe az egyszer használatos orvosi eszközöket és műtéttechnikai termékeket gyártó Dispomedicor Zrt. elnök-vezérigazgatója. Nagy Antal a 24.hu-nak  azt mondta: az állami felszámoló által hozott biztonsági őrök elfoglalták a cég termékeinek fertőtlenítésére használt nagy értékű nukleáris berendezést, őt pedig lényegében kitiltották az üzemegységből.

A korlátozó intézkedést a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hozta, amely nagy erőkkel, közel húszfős csapattal vonult ki a debreceni vállalathoz, miután a Dispomedicort a kormány június végén rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű céggé nyilvánította. A Debreceni Törvényszék a rendelet megjelenését követően „levette” az eljárásról az addigi felszámolót, és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezébe adta az ügyet.

A Magyar Közlönyben közzétett rendelet szerint a kiemelt besorolással az volt a kormány célja, hogy „reorganizációhoz szükséges” lépéseket tegyen a nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalat ügyében, Nagy Antal viszont attól tart, hogy nem a 70 alkalmazottal működő cég életben tartása, hanem a cégvagyon megszerzése a cél – miként azt a HVG is megírta.

A 24.hu márciusban írt arról, hogy a steril orvosi eszközök, biztonsági injekciós tűk és műtéti szettek gyártására szakosodott vállalat is azok közé a cégek közé került, amelyekhez az operatív törzs – nemzetgazdasági fontosságuk miatt – katonai kapcsolattartókat küldött a koronavírus-járvány kezdete után.

Csődben lévő vállalat is bekerült a kormány által kijelölt stratégiai cégek közé
Az egyszer használatos fecskendőket gyártó vállalatot az egészségügyben uralkodó fizetési fegyelmezetlenség küldte padlóra.

A Dispomedicor több mint fél évszázados múltra tekint vissza, és az egyik legjelentősebb magyar hátterű szereplő az ágazatban. A cég forgalma néhány éve még meghaladta az évi 4 milliárd forintot, 250 munkavállalója volt, ám a koronavírus-járvány kitörésének idején már hónapok óta csődeljárás alatt állt. Az egyik kereskedelmi bankkal zajló vitájukban az operatív törzstől is kértek segítséget, de akkor nem érkezett válasz a budapesti központból. A bíróság június elején rendelte el a felszámolást.

A kormány viszont július 20-án beszállt a pénzügyi gondokkal küzdő vállalat ügyébe, de Nagy Antal szerint rossz helyre „címezte” a rendeletet: a Dispomedicor Zrt. „csődeljárás alatt” elnevezésű cég ugyanis jogilag már nem létezett, amikor a Magyar Közlönyben közzétették a dokumentumot. A cégnek július közepétől Dispomedicor Zrt. „felszámolás alatt” a hivatalos neve. Ez ugyan apró problémának tűnhet, de a cégjog nem véletlenül tesz különbséget a két jogi állapot között, más szabályok vonatkoznak a felszámolásba került cégekre. Nagy szerint a Debreceni Törvényszék gazdasági kollégiuma jogszerűen nem „javíthatta volna ki a rendeletet” az alapján, hogy „biztos erre gondolt a kormány”, ezért úgy véli, jogsértő volt az állami felszámoló kijelölése, így a Nemzeti Reorganizációs Kft. jelenleg nem vehetne részt az eljárásban. A vállalatnak elmondása szerint nincs lehetősége felülvizsgáltatni a bíróság döntését.

A kormány a nyár elején tette lehetővé, hogy államosíthassák a csődbe ment stratégiai cégeket. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára módosították a csődtörvényt, amely most már úgy szól: az adós vagyonának értékesítésekor az államot elővásárlási jog illeti meg.

A stratégiai cégnél indított eljárásról megkérdeztük a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Fotó: Dispomedicor Zrt. gamma sugársterilizáló berendezés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik