Belföld koronavírus

Orbán: Nem kapunk pénzt az EU-tól, hanem a nyugatiak által innen kivitt pénz egy részét szereztük vissza

Az első, hogy a tervszerű higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hangsúlyozta: „ nem szabad, hogy elragadjon bennünket a hév, a szív, a lelkesedés, a nyár, a Balaton”.

Legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk, nincs még vakcina, ha rosszul élünk vele együtt, annak meglesznek a következményei

– közölte. Mint emlékeztetett, jelenleg is több száz ember áll készenlétben, Pintér Sándor minden reggel találkozik az operatív törzs megfelelő részlegeivel, Kásler Miklós figyeli az egészségügyi helyzetet. Az operatív törzs minden kedden tesz javaslatot a kormány számára, jegyezte meg.

A külföldi utazásokkal kapcsolatban Orbán az tanácsolta, hogy ha valaki külföldre utazik, akkor a zöld jelzésű országokat válassza, mert a sárga vagy piros jelzésű helyekkel bajt hozhat az itthon maradó, fegyelmezett emberekre is.

Sok helyen megindult a második hullám – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar védekezés beállt, jól van beállítva az intenzitása, a szabályozottsága, „ha tartjuk azt ahogy eddig éltünk, akkor nem lesz baj”, fogalmazott.

Minden reggel azzal kezdem a napomat, hogy megnézzem, halt-e meg magyar ember

– fogalmazott Orbán, jelezve, hogy szeretné, ha fegyelmezett viselkedésben nyilvánítana meg a szüleink, nagyszüleink iránt érzett szeretet.

A miniszterelnök úgy véli, most jól van beállítva a védekezés szintje, minden változás kockázatot jelentene, noha ez sok ember számára jelent egzisztenciális megterhelést.

Orbán kijelentette: a koronavírus megjelenése óta kiderült, hogy „a magyar egészségügyi rendszer Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere”.

Azzal kapcsolatban, hogy augusztus 15. után sem lehet 500 fősnél nagyobb rendezvényeket tartani, Orbán jelezte, hogy egy garázskoncert sorozat segíthet az érintett területen. 800 milliót kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére különítettek el, mondta.

Orbán szerint többen dolgoznak most júliusban, mint januárban, és a lendület ugyan megtört, de ezt sikerült visszaállítani. Mint mondta: kell még néhány hét. és azt tudja mondani, hogy teljesítették, amit vállaltak, amikor azt mondták, hogy annyi új munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretett.

Mi a gazdasági védekezésnek egy speciális változatát alakítottuk ki

– mondta a miniszterelnök, aki szerint nagyon fontos, milyen célt tűznek ki, illetve jelezte, hogy nagyon fontos számára e tekintetben Matolcsy György jegybankelnök.

A mi válságkezelési eszköztárunk nem teljesen azonos a környező országokéval, de a legfontosabb eltérés, hogy mi nagyon nagy összegeket eszközöltünk a beruházások területén

– jelentette ki. Ez a következő években szerinte fantasztikus eredményeket fog produkálni – jövőre pedig egy „beruházási bumm” mutatkozik majd meg.

A nemrég megszavazott uniós költségvetéssel kapcsolatban Orbán azt mondta, szeretné tisztázni, hogy mi „nem kapunk pénzt az EU-tól, hanem a nyugatiak által innen kivitt pénz egy részét szereztük vissza”.

A miniszterelnök szeretné, ha a magyarok úgy gondolkodnának, hogy ez úgy működik, hogy „megengedjük nekik, hogy beruházzanak itt, versenyre kényszerítsenek bennünket, ezért cserébe viszont azt várjuk el, hogy az így létrejövő profit egy részét juttassák vissza ide”.

A magyarok jól dolgoznak, a világ legjobb munkásai közé tartoznak a magyar munkások

– mondta Orbán, aki úgy fogalmazott, hogy „a legutolsó brüsszeli csatában több mint ezermilliárd forinttal növeltük meg azt az összeget, amit be tudunk vonni a magyar gazdaságba”.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által 2020. július 17-én közreadott képen Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő munkavacsorája az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt. Fotó: MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda /Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik