Belföld

Augusztus 15. után sem lehet 500 fősnél nagyobb zenés rendezvényeket tartani

A kormány úgy ítéli meg, hogy a hatályban lévő szabályokon való változtatás kockázatos, ezért fenntartjuk a jelenlegi változásokat a zenés rendezvényekkel kapcsolatban

– jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Ezt azt jelenti, hogy augusztus 15. után sem lehet 500 fősnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus-veszély miatt.

Korábban több előadó is felszólalt az ellen, hogy a kormány ennyire elhúzta a tömegrendezvényekkel kapcsolatos döntést – miközben a nyár elején arról volt szó, hogy a korlátozás augusztus 15-éig él, ezért több fesztiválszervező is abban bízott, hogy a nyár végén megtarthatók lesznek az elhalasztott rendezvények. Majka például kettős mércét emlegetett, amiért focimeccseket megrendeztek akár 20 ezer ember előtt is, de a koncerteket nem engedélyezik. A Miniszterelnökség vezetője ezt korábban azzal magyarázta, hogy a zenés rendezvényeken alkoholt is árulnak, ezért azokon az emberek kevésbé figyelnek a távolságtartásra. (Sört a stadionokban is lehet kapni, és Gulyás is elismerte, hogy a lelátókon sem tartották be az előírt másfél méteres távolságot.)

Arról, hogy mindez hogyan érinti a zeneipart, itt írtunk:

Másfél év esik ki a legnépszerűbb zenekarainknak, ha idén már nem lehetnek nagy koncertek
Népszerű zenekarokat kérdeztünk, mi lesz, ha végleg megy a kukába az idei fesztiválszezon. Az is szóba került, hogy mit gondolnak a focimeccsek engedélyezéséről, és hogy tényleg ott van-e számukra kiútként a lemezeladás, ahogy azt Gulyás Gergely mondta.

Az már két héttel ezelőtt kiderült, hogy elmaradnak a Szent István-napi állami rendezvények, így az augusztus 20-i fővárosi tűzijáték és a légiparádé is.

Gulyás a döntést azzal indokolta, hogy bár Magyarországon nem emelkedik az esetek száma, a környező országokban súlyosbodott a járványhelyzet. A kormány célja elkerülni a második hullámot, illetve az, hogy a szeptemberi iskolakezdés a szokott módon megtörténhessen – tette hozzá.

Azt is közölte, hogy az elmaradó fellépések miatt támogatni fogják a zenészeket, akik „garázskoncerteket” tarthatnak, a felvételeket pedig közzéteszik, az összesen 5,3 milliárd forintos támogatás szétosztásában a Magyar Turisztikai Ügynökség segédkezik majd.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy

egy olyan garázskoncert-sorozatot szeretnének kialakítani, amely biztonságos körülmények között igyekszik segíteni a zenészeket, komoly anyagi segítséggel megtámogatva munkájukat.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.