Belföld

Amerikai nagykövet: a magyar sajtó rettenesen polarizált

David B. Cornstein nem a magyar sajtószabadságért aggódik.

A Hetek az Index-ügy kapcsán kérdezte a magyar sajtószabadság állapotáról az amerikai nagykövetet, aki azt mondta, őt inkább a médiában megjelenő tartalmak egyoldalúsága zavarja. David B. Cornstein bajnak tartja, hogy már a főcímek alapján tudja, hogy az kinek az újságja.

Minden annyira polarizált lett, hogy az ember vagy az egyik oldalra kerül vagy a másikra. Szerintem ez rettenetes. Amerikában a sajtó összességében valóban inkább liberális, mint konzervatív. Magyarországon talán inkább konzervatívabb, mint liberális.

A nagykövet szerint a kormánnyal jó a kapcsolat. Ennek jele, hogy időnként felhívja egyik vagy másik magyar miniszter, hogy tudna-e segíteni egy adott ügyben Washingtonban. Akkor felhívja a megfelelő embert, és

ha Magyarországnak és az Egyesült Államoknak egyaránt érdekében áll, akkor általában teljesítik a kérésemet.

Elárulta, a Trump-adminisztráció is igénybe veszi a magyar segítséget, ha érdekeit akarja érvényesíteni az Európai Unióban, például személyi kérdésekben. Olyankor őt hívja fel valamelyik amerikai kormánytisztviselő vagy miniszter azzal, hogy jól jönne egy kis segítség.

Ez és ez a bizottság új elnököt választ, szerintük lenne megfelelő jelölt erre a posztra, tudna-e Magyarország segíteni abban, hogy az illetőt válasszák meg?

Ilyenkor ő telefonál, és ha az érdekek találkoznak, akkor a dolog működik.

De erről soha senki nem tud, pedig pont a jó kapcsolatok jele az, hogy az ilyen hívások megtörténnek.

David B. Cornstein szerint ennek dacára a magyar kormány több fontos területen nem tesz eleget a washingtoni igényeknek. Ide sorolta az amerikai katonai eszközök vásárlásának elmaradását, az ukrán NATO-tagság „blokkolását”, az orosz energiafüggőség fennmaradását.

Szerinte az Orbán-kormány sokat tesz azért, hogy érvényesüljenek azok a szabadságjogok, amelyek kiemelten fontosak az Egyesült Államoknak.

Magyarországon sok befolyásos rabbival, a zsidó közösség más tagjaival is beszélt, és biztonságban érzik magukat. Ő is nagyobb biztonságban érzi magát Budapesten, mint New Yorkban, és  nagyon zavarja, hogy ha hazamegy Amerikába, valaki mindig megsajnálja, amiért itt él, ahol antiszemitizmus van. Ilyenkor elmondja, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus a kormányzat részéről.

Nagyszerűen bánik a kormány az itt élő zsidó emberekkel.

Hiába hívta az USA nagykövete a magyar kormánytagokat a felhatalmazási törvény miatt
David B. Cornstein szerint a CEU-nak Magyarországon van a helye.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik