Belföld

Lekapcsolták a kalóztévét a NAV nyomozói

Illegális műsorszórásra berendezett szerverteremre bukkantak Budapesten.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közösségi oldalán tudatta, hogy a 88 magyar nyelvű tévécsatornát kínáló weblapnak 8 ezernél is több regisztrált felhasználója volt. A szerzői jogok megsértésével a kalóztévé csaknem 200 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Az ötletgazda egy nagykanizsai férfi volt, aki saját otthonában az édesanyja tévészolgáltatását szerette volna nézni. Ehhez talált egy szerverszolgáltatót. A budapesti férfi a neten kezdte közvetíteni az egyik legismertebb, országos lefedettségű szolgáltató műsorát.

Hamar rájöttek, ezzel pénzt kereshetnek. A két férfi társult. A streamoldalhoz már meglévő előfizető ajánlására lehetett csatlakozni, regisztrációval és az előfizetési díj átutalásával. Az illegális IPTV-szolgáltatás bárhol a világon, bármilyen okoseszközzel elérhetővé vált.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a páros az üzletből megközelítőleg 600 millió forint bevételre tett szert, ezért a vagyongyarapodást is vizsgálják.

A technikai hátteret nyújtó fővárosi férfi otthonából a nyomozók 52 asztali számítógépet, dekódereket és tévékártyákat foglaltak le, az illegális sugárzást biztosító 6 szervert azonnal leválasztották a hálózatról.

Az ingatlanban az informatikai felszerelésen túl hegyekben állt a tartós élelmiszer.

A fiatalember több száz kiló lisztet, konzervet és tésztát halmozott fel félelmében a koronavírus-járványtól. A  házkutatás idején már több hónapja nem ment ki az utcára.

A NAV emlékeztet rá, a jogdíjak megfizetése nélkül nyújtott IPTV-szolgáltatás illegális, bűncselekmény, elkövetőjére akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik