Belföld

Dudás: van egy kérdés, amivel Bodolai „fogható”

Az egykori főszerkesztő szerint az Index a tulajdonosi struktúra miatt robbant szét.

Az Indexet 2013 és 2017 között főszerkesztőként vezető Dudás Gergely a Válasz Online podcastjában úgy értékelte, a szerkesztőség szétrobbanásához vezető legfontosabb esemény nem most történt, hanem 2018-ban. A politikának annyiban volt köze az ő felmondásához is, hogy akkoriban alakították ki azt a tulajdonosi struktúrát, ami végső soron a mostani robbanáshoz vezetett – tette hozzá.

Dudás a szerkesztőségnek akkor próbálta egyértelművé tenni, hogy felmondása az ő személyes döntése. A főszerkesztői pozíció ugyanis olyan együttműködési kötelezettséggel jár majd, amit ő már nem tudott vállalni. Ezt látta igazolva, amikor 2018 szeptemberében az Index tulajdonosi jogait ma is gyakorló Bodolai László eladta a Nanga Parbat Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát (lényegében Oltyán József KDNP-tag üzletembernek – a szerk.).

Akkor volt egy naugyéja, de azóta is szívfájdalma, hogy soha senki nem tette fel azt a kérdést Bodolainak, ezt miért kellett.

Miért adtad el a legfontosabb biztosítékot? Szerintem a helyzet az, hogy ezen keresztül lehet fogni a Bodolai Lászlót.

Frissítünk!

A Media1.hu feltette a kérdést Bodolainak, aki azt válaszolta: az Index vételára nem lett teljesen kifizetve, ezért biztosítékként kellett átadnia a Nanga Parbat részvényeit. Azt mondta, nem volt más választása. Bodolai korábban hasonló érvékkel magyarázta azt is, hogy az Index igazgatóságában miért ült ott az Indamedia két vezetője, mondván, biztosítékra volt szükségük arra az esetre, ha az Indamedia felé fennálló tartozást nem törlesztenék határidőre, és ezért kellett átadni a részvényeket is.

Szerinte ezt a helyzetet a szerkesztőség nem tudta elkerülni. Borzalmasan fáj neki, amikor volt kollégáit olyan vádak érik, hogy nem mentették meg az Indexet.

Könyörgöm, megmentették már sok éven keresztül! Amikor látszik, hogy a tulajdonosi strukatúra nemcsak veszélyt hordoz magában, hanem reális lehetőséget, hogy az Index elveszíti a címlapját, és a szerkesztőség azt mondja, hogy: »Állj! Szeretnénk újabb biztosítékokat kérni arra, hogy a munkavégzésünk feltételei nem sérülnek!«

Dudás szerint amikor erre az a válasz, hogy kirúgják a főszerkesztőt, akkor erre már nincs mit tenni. Szerinte az Index tulajdonosai jogait gyakorló Bodolai László akár egyetlen szerkesztőségi értekezleten képes önmagát megcáfolni. Neki van ilyen élménye. Dudás Gergelyhez hasonló véleményt fogalmazott meg a gazdasági rovat vezetője, Jenei Miklós a Klubrádióban, aki azonban Bodolait mellékszereplőnek nevezte.

Az Index időzített bombán ült, ami most robbant
A gazdasági rovat vezetője szerint a történetben Bodolai László mellékszereplő.

Kiemelt kép:  24.hu / Mohos Márton 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik