Belföld

Az Index időzített bombán ült, ami most robbant

A gazdasági rovat vezetője szerint a történetben Bodolai László mellékszereplő.

A Klubrádióban az Index gazdasági rovatvezetője, Jenei Miklós arról beszélt, hogy bár kifelé úgy jelenik meg, mintha Dull Szabolcs és Bodolai László állna szemben egymással, nekik valójában nem a céget tulajdonló alapítvány elnökével volt az alapvető gondjuk.

A távozásuk közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a főszerkesztőt kirúgták, de a tömeges felmondásnak már voltak előzményei. A szerkesztőségnek megalakulása óta alapelve volt, hogy senki nem szólhat bele, mit írnak, miről írnak, kik a munkatársak. Szerinte Gerényi Gábort tanácsadóként az Index vezetésének „fejére ültette” az Indamedia, amely körbeveszi, pénzügyileg kontrollálja az Indexet.

A márciusban érkezett „Fidesz-közeli médiavégrehajtó”, Vaszily Miklós befolyására vonatkozó kérdésre Jenei azt mondta, maga az Index az újságírókból és néhány számítógépből áll, felületeit az Indamedia adja el, minden szolgáltatást tőle kell vásárolni, rajta múlt, mennyi reklámot ad el, abból mennyi jut vissza a szerkesztőséghez. Ez kódoltan korábban is veszélyeztette az Indexet, de eddig nem volt beavatkozási kísérlet, amely ellen kiálltak volna. Ez

évek óta időzített bomba volt,

ami most robbant fel – fogalmazott. Jenei Miklós felidézte, az Index.hu Zrt. valóban egy alapítvány tulajdona, de az alapítványt egy olyan vállalat alapította, amelynek az Indamedia tulajdonosa, amely így az Indexhez nemcsak partnerként kötődik, hanem egy másik, hátsó úton is.

Szerinte Bodolai sokat tett azért az elmúlt években, hogy ebben az alapítványi formában működhessenek, sok villámot elhárított, próbált mozogni ebben a nagyon nehéz viszonyrendszerben, de most erősen elmérte a mozgásterét. A történetben ő nem valódi aktor.

A Klubrádió kereste Bodolai Lászlót, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnökét is, de ő nem sokkal az adás előtt lemondta az interjút.

Bodolai László: a Fidesz csak röhög a markába
Bocsánatkérést vár, ha kiderül, egy előre megrendezett színjáték volt az egész.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik