Belföld

Huszonötmilliót sikkasztott el a ceglédi kórház asszisztense

Két év börtönt –  öt évre felfüggesztve – kért a Ceglédi Járási Ügyészség arra a szakdolgozóra, aki közel huszonötmillió forinthoz jutott azzal, hogy a beosztását felhasználva megváltoztatta az informatikai adatokat. Nisóczi József Levente, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy a nő kétmillió forintot már vissza is fizetett az elvett pénzből, és vállalta, hogy részletekben visszatörleszti a teljes összeget.

Úgy tudjuk, hogy az elkövető a ceglédi kórház gazdasági ügyekkel is foglalkozó osztályán dolgozott asszisztensként. Feladatai közé tartozott a térítési díj ellenében igénybe vett vizsgálatokért átvett pénzzel napi rendszerességgel elszámolni az intézet felé.

A vádirat szerint 2010. januárja és 2018. július közepe közötti időszakban a nő – a pozíciójával járó jogosultságot felhasználva – az egészségügyi intézet által használt számítógépes programban rendszeresen írt át már kiállított ambuláns lapokon úgynevezett „fizetős kódot” „nem fizetős” kódra. Továbbá ingyenes vizsgálatokra kódolt át térítésköteles vizsgálatokat .

Ezen esetekben a nő a saját maga által vásárolt bizonylati tömbből adott elismervényt a betegeknek az átvett térítési díjakról, de azt nem fizette be az intézetnek, hanem a saját céljaira használta fel. Ezáltal közel huszonötmillió forinthoz jutott. A Ceglédi Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett sikkasztás és az információs rendszer vagy adat megsértése miatt emelt vádat a nő ellen.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik