Belföld

Bodolai hat éve: Komolyabb helyeken ez úgy szokott történni, hogy a szerkesztőség választja a főszerkesztőt

Olyan videót ásott elő Tóth Csaba Tibor, a Mérce szerzője, ami az Index kivégzésére egészen más fényt vet, mint azt Bodolai László jelenleg szeretné.

Mikor sértik meg egy szerkesztőség autonómiáját, és mikor kell felállni egy szerkesztőségnek a helyéről, mennyi presszió az, aminél ez már érthető?A kérdésre válaszol Gerényi Gábor, az Index és a Mandiner alapítója, és Bodolai László jogász (ATV Hírvita, 2014. június 10. – az Origo-ügy kapcsán.)

Közzétette: Csaba Tóth – 2020. július 28., kedd

Szerintem ami újszerű ebben a történetben, az az újságíróknak a méltósága, hogy a szerkesztőség nagy része felállt, és azt mondták, ők ilyen körülmények között  nem csinálják

– mondta az Indexet tulajdonló alapítványt vezető Bodolai 2014-ben az ATV-n akkor, amikor kirúgták Sáling Gergely főszerkesztőt az Origó éléről, ami után pont ugyanúgy állt fel a szerkesztőség, mint történt az most az Indexben, miután Bodolai menesztette Dull Szabolcsot.

De az akkor még a jövőbe nem látó Bodolai mondott még egy olyat, amit most már biztosan visszaszívna:

Bármi vezetett ide, akár a Lázár Jánosról szóló cikkek, akár egy hosszabb történet  miatt történt ez a leváltás, őket nem kérdezték meg. A szerkesztőség szabadságába úgy nyúltak bele, hogy a sajtótörvény se engedi. Mert hát ebbe belenyúltak, lehet ezt másképpen is kommunikálni, de hát ez történt. Azért komolyabb helyeken ez úgy szokott történni, hogy a szerkesztőség választja a főszerkesztőt, a szerkesztőség tagjai szavazzák meg

– fejtegette az Indexnek akkor még csak ügyvédként dolgozó Bodolai, akivel nagyot fordulhatott a világ azóta valamiért, mert 2020-ban már arról beszélt, hogy a szerkesztőség zsarolja őt azzal, hogy Dullt szeretnék főszerkesztőnek.

Vicsek Ferenc még kommentálja is, hogy ez nem általános, mire Bodolai kacarászva mondja, hogy ő eddig ilyenekkel találkozott.

És hogy még erősebb legyen a dolog, ekkor szólal meg a másik beszélgetőpartner, aki nem más, mint az a Gerényi Gábor, aki külsős szakértőként vitt az Indexhez egy olyan tervet, amit úgy értelmeztek, hogy szétrobbantaná a szerkesztőséget, veszélybe sodorva annak függetlenségét.

A politikusoknak békén kell hagyni a sajtót

– szögezte le ellentmondást nem tűrően Gerényi.

Az indexes újságírók felmondását kiváltó kirúgást intéző Bodolai állítja, hogy nem hatott rá senki, azért rúgta ki Dullt, mert a menesztett főszerkesztő üzleti titkokat szivárogtatott ki. Dull ezt tagadja, és mint fogalmazott:

A kivégzésben nem én vagyok a hóhér, az áldozat vagyok, akit lefejeztek.

Dull Szabolcs utódja még nincs meg, de felmerült névként az a Sztankóczy András, aki a Válasz Online-tól érkezett úgy, hogy korábbi munkahelyén azt sem mondta el, hogy az Indamédia igazgatótanácsába nevezték ki taggá a múlt héten.

Kiemelt kép: Bődey János/Index

Ajánlott videó

Olvasói sztorik