Belföld

100 milliót zsákmányolt a betörőpáros 

Fegyházba küldenék az unokatestvéreket.

11 rendbeli nagy tárgyi súlyú – köztük jelentős értékre,  bűnszövetségben elkövetett – lopás és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emeltek vádat két – 43, illetve 36 éves – budapesti férfi ellen. Csaknem 100 millió forintot zsákmányoltak.

A vádlottak – akik unokatestvérek – tavaly októberben abban állapodtak meg, hogy közösen betöréses lopásokat követnek el Budapesten, illetve Somogy megyében.

Ehhez külön beszereztek telefonokat, amelyeken konspiráltan kommunikáltak, a betörések helyszínét hozzájuk nem köthető autókkal közelítették meg.

Több családi házat – köztük a Balaton Somogy megyei szakaszán található két ingatlant – törtek fel úgy, hogy az élesített riasztók sem tartották vissza őket. Nagy zsákmánnyal kecsegtető széfeket, trezorokat kerestek, és a helyszínen felfeszítették, vagy magukkal vitték. Ezt tették egy több mint 300 kilós páncélszekrénnyel is.

A vádlottak nagy mennyiségű készpénzt, értékes arany – több esetben briliáns drágakövekkel díszített – ékszereket, történelmi arany pénzérméket, értékes karórákat zsákmányoltak; az egyik ingatlanból csak a jogtalanul eltulajdonított karórák értéke a 29 millió forintot is meghaladta.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói számos lopott értéket visszaszereztek. Feltártak egy olyan rejtekhelyet is, ami az idősebb vádlott házában, az egyik fal mögött volt. Autókat, illetve a vagyonbiztosításhoz nagyobb értékű ingóságokat foglaltak le.

A vádlottak közül az idősebb férfi Magyarországon ötször volt már büntetve, de legutóbb Németországban ítélték el betöréses lopás miatt, amiért 3 évre ítélték. Társa a bűncselekményeket betöréses lopások miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el.

A Kaposvári Járási Ügyészség a két letartóztatásban lévő férfival szemben fegyház fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés és – az utazó bűnözői jelleg miatt – járművezetéstől eltiltás kiszabására, az idősebb vádlottnál 14 millió, a fiatalabbnál 13 millió forintot meghaladó vagyonelkobzásra tett indítványt.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik